ua en ru

За новим УПК суд присяжних складатиметься з двох професійних суддів та трьох присяжних суду, - Портнов

Новий проект КПК, поданий Президентом до парламенту передбачає застосування "суду присяжних" при розгляді справ засуджених, що підозрюються у скоєнні злочину, покаранням за скоєння якого є довічне ув`язнення. Про це на брифінгу заявив керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації Президента України Андрій Портнов, передає кореспондент РБК-Україна.

"Згідно з новим документом, особи які скоїли, або підозрюються у скоєнні злочину, за який передбачається довічне ув`язнення за своїм бажанням... можуть порушити питання і суд зобов`язаний призначити суд присяжних. Згідно з висновками європейських експертів, модель яка запропонована в Україні і діє в європейських країнах є ефективною. Суд присяжних буде складатись з двох професійних суддів та трьох, тобто більшості, присяжних суду, які будуть призначатися за пропозицією органів суддівського самоврядування місцевими органами влади в кожному суді країни", - сказав Портнов.

За його словами серед великої кількості кандидатів від місцевої громаді в результаті подвійного ретельного відбору "автоматизованою системою розподілу справ" будуть відібрані в кінцевому підсумку три присяжних, які "на цей період будуть мати всі гарантії і права суддів, в тому числі суддівську недоторканість і будуть здійснювати судочинство... як судді".

Портнов нагадав, що суд присяжних широко застосовується в європейських країнах.
Нагадаємо, раніше сьогодні Портнов заявив, що Янукович вніс на розгляд парламенту, як невідкладний, проект нового Кримінально-процесуального кодексу.