ua en ru

За неофіційними даними, турецький оператор НПЗ Tupras готується до заміщення імпорту нафти з Ірану

Турецька компанія Tupras - найбільший в країні оператор нафтопереробних заводів (НПЗ) - веде пошуки шляхів заміщення імпорту нафти з Ірану, передає Reuters з посиланням на джерело в управлінні компанії. На подібні дії компанія пішла через загрози західних країн ввести ембарго відносно Ісламської Республіки.
Близько 30% від загального обсягу щодня переробки сирої нафти Туреччина закуповує у Ірану. Джерело стверджує, що представники Tupras провели відповідні переговори з постачальниками з Саудівської Аравії і сподіваються вже до літа ц.р. перейти на їх сировину. Разом з тим, експерти висловлюють думку, що, незважаючи на тиск Заходу, НПЗ, швидше за все, не зможуть повністю замінити постачання за рахунок третього боку.
"На мою думку, ця зустріч - це дослідження можливостей Aramco (саудівська державна нафтокомпанія) збільшити видобуток сирої нафти понад наявні у неї замовлення", - заявив неназваний співрозмовник агентства.
У компанії Turpas утрималися від офіційних коментарів з даного питання. Влада Саудівської Аравії раніше вже заявляла про готовність збільшити видобуток нафти для покриття дефіциту споживачів, але обговорювати деталі угод відмовилася.
Turpas - найбільший в Туреччині нафтопереробний концерн, що забезпечує нафтопродуктами 70% ринку країни. Turpas належать чотири НПЗ загальною переробної потужністю близько 600 тис. бар. нафти в добу.