ua en ru

За неофіційними даними, сенат США може почати розгляд договору по СНО вже завтра

Новий російсько-американський договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь (СНО-2) може бути винесений на розгляд сенату конгресу США вже 15 грудня 2010 р., передає РБК з посиланням на Reuters, який у свою чергу посилається на джерело в сенаті.
Як заявив декількома днями раніше прес-секретар президента США Барака Обами - Роберт Гіббс, Білий дім наполягає на ратифікації СНО-2 до різдвяних свят. За його словами, Б.Обама заявив, що не піде у свій різдвяний відпустку до тих пір, поки конгрес США не ратифікує новий російсько-американський договір СНО. "Конгрес не піде до ратифікації СНО-2. Договір буде ратифікований, причому за підтримки більшості в обох партіях", - запевнив Р.Гіббс.
Нагадаємо, договір СНО-2 був підписаний 8 квітня 2010 р. президентами двох країн Дмитром Медведєвим і Б.Обамою в Празі (Чехія). Договір обмежує загальну кількість розгорнутих ядерних боєзарядів 1550 одиницями для обох сторін. Згідно з документом, країнам забороняється розгортати стратегічну ядерну зброю за межами своєї території, а також вводяться деякі інші обмеження. Для набуття чинності договір повинен бути ратифікований парламентами обох країн.