ua en ru

За неофіційними даними, переговори Греції та її кредиторів завершаться сьогодні

Як очікується, переговори Греції і трійки кредиторів цієї країни (Євросоюз, Міжнародний валютний фонд (МВФ) і Європейський центральний банк) з питання отримання республікою, що знаходиться на межі дефолту, шостого по порядку траншу в розмірі 8 млрд євро завершаться сьогодні. Про це повідомляє Reuters з посиланням на джерело, обізнане з ходом переговорів.
"Хід нашої роботи показує, що консультації завершаться сьогодні", - відзначив співбесідник агентства. За його словами, заява місії інспекторів за підсумками дискусій буде поширена сьогодні або завтра. Потім експерти почнуть підготовку доповіді, яка буде спрямована міністрам фінансів зони євро і раді керівників МВФ. Останні і повинні ухвалити остаточне рішення щодо виділення Греції чергового траншу.
Нагадаємо, 3 жовтня 2011 р. міністри фінансів зони євро перенесли виділення Афінами чергового траншу фінансової допомоги на середину листопада ц.р., щоб закінчити перевірку виконання країною своїх зобов'язань, взятих в обмін на отримання рятівних кредитів.
У 2009 р. Греція опинилася перед обличчям найбільшої фінансової кризи через надзвичайно високі борги Афін перед урядами інших країн. У травні 2010 р. МВФ і Євросоюз виділили грецькиій владі кредитну лінію у розмірі 110 млрд євро. У липні 2011 р. на екстреному саміті єврозони було ухвалено рішення про надання Греції другого пакету фінансової допомоги понад діючу програму. Лідери єврозони домовилися, що Євросоюз і МВФ нададуть Афінам додаткове фінансування у розмірі 109 млрд євро. Взамін керівництво Греції зобов'язалося здійснити ряд заходів, спрямованих на різке скорочення бюджетних витрат: зменшити зарплати, підвищити пенсійний вік, скоротити низку робочих місць, а також провести широку програму приватизації. Ці заходи вкрай непопулярні в грецькому суспільстві. З 2009 р. в країні не припиняються масові страйки та інші акції протесту проти скорочення бюджетних витрат.