ua en ru

За неофіційними даними, Меркель хоче внести зміни в європейські конвенції до кінця 2012 р

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель хоче прискорити процес коригування європейських конвенцій та внести зміни в існуючі угоди вже до кінця 2012 р. (спочатку передбачалося, що це буде зроблено до середини 2013 р.). На її думку, на початку 2012 р. повинен бути розроблений конкретний текст, а до кінця наступного року всі 27 країн Євросоюзу повинні схвалити конвенції із внесеними поправками. Про це повідомили джерела в урядових колах Німеччини, передає Reuters.
Незважаючи на те, що в країнах ЄС немає єдності з питання внесення змін в існуючі конвенції, керівництво блоку все ж пішло назустріч Німеччині. Так, в жовтні 2011 р. в рамках зустрічі лідерів єврозони постійний голова Європейської ради Херман ван Ромпей і президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу повідомили, що країни регіону можуть оприлюднити свої пропозиції щодо змін до існуючих пактів на саміті ЄС у грудні 2011 р.
Меркель вважає, що скорегувати конвенції необхідно для майбутнього існування Європейського союзу. Останні події в Європі показали, що фінансове становище держав-членів блоку необхідно контролювати, а безвідповідальна поведінка окремих урядів, що допускають занадто високий рівень держборгу - карати, упевнена Меркель. Втім, покарати "порушників бюджетної дисципліни", на думку глави німецького уряду, можна лише внесенням відповідних поправок до існуючих пактів, які дозволять Єврокомісії звертатися до Європейського верховного суду і вже через судову інстанцію вимагати від урядів виконання взятих на себе зобов'язань.
Постійне нехтування правилами, виробленими для збереження фінансової стабільності, одною окремою державою блоку ставить під удар усі країни Євросоюзу, зазначила Меркель минулого тижня в Берліні, підкресливши, що євро - це "більше, ніж просто валюта, тому що євро уособлює ідею єдиної Європи" .
"Досягнуті домовленості, представлені в європейському пакті стабільності і зростання, покликані захистити всі держави Євросоюзу. Якщо вони не дотримуються, то відповідний європейський орган повинен мати право втрутитися і розташовувати інструменти тиску на порушників", - прокоментувала Меркель питання про розширення повноважень Єврокомісії.
Дані коментарі Меркель послідували після того, як ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії досягла в ході торгів 9 листопада 7-відсоткової позначки, яку аналітики називають "точкою неповернення". При вартості запозичень на рівні 7% фінансування бюджетного дефіциту і держборгу Італії стає скрутним, і країні може знадобитися екстрена допомога партнерів по єврозоні чи Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Саме після того як ставки по аналогічних держпаперам Греції, Португалії та Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були змушені звертатися за міжнародною фінансовою допомогою.