ua en ru

За неофіційними даними, кількість жертв воєнної операції в сирійському порту Латакія збільшилась до 21 людини

Число жертв військової операції в головному сирійському середземноморському порту - Латакії досягло 21 людини, особистості 19 загиблих встановлені, передає Reuters з посиланням на місцеву правоохоронну організацію. Раніше повідомлялося про шість убитих.
Сьогодні катера військово-морських сил (ВМС) Арабської Республіки відкрили вогонь по житлових кварталах районів аш-Шааб, ар-Рамель і ас-Скантурі. Двома днями раніше урядові війська ввели в місто (його населення складає 554 тис. чоловік), близько двох десятків одиниць бронетехніки. Дані заходи були прийняті у відповідь на багатотисячну акцію протесту проти режиму президента Сирії Башара Асада.
З середини березня 2011 р. у Сирії тривають масові заворушення, викликані аналогічними заворушеннями в інших країнах Близького Сходу та Північної Африки. Учасники заворушень вимагають відставки президента Асада та проведення політичних реформ. Глава держави пішов на ряд поступок опозиції, зокрема скасував надзвичайний стан, що діяв в країні з 1963 р., і оголосив про широку амністію.
Сирійська влада жорстко присікає несанкціоновані акції протесту, в тому числі застосовуючи армійські підрозділи. Правозахисні організації заявляють, що з початку заворушень під час вуличних заворушень вбито близько 2 тис. 600 осіб. Втім, підтвердження цих відомостей з інших джерел поки немає. Сама сірійська влада заявляє, що до заворушень причетні терористичні угруповання. Тим не менш, США і Євросоюз ввели ряд санкцій відносно сирійського керівництва, а Рада Безпеки ООН засудила відкрите порушення прав людини та застосування зброї проти мирних жителів.