ua en ru

За неофіційними даними, Іран просунувся ще на один крок в ядерній програмі

Іран просунувся ще на один крок в ядерній програмі. Як повідомили джерела в дипломатичних колах Євросоюзу, незабаром Іран почне переміщати матеріали, необхідні для роботи центрифуг, в підземний бункер нового збагачувального заводу "Форду" у районі м. Кум. Мова йде про гексафторид урану, що використовується на проміжній стадії процесу збагачення урану. Перша партія речовини незабаром може опинитися в "Форду", передає Reuters.
У серпні ц.р. в Ірані почалися роботи з переміщення центрифуг для збагачення урану з м. Натанц в підземний бункер "Форду".
На початку червня ц.р. іранська влада озвучили намір перенести в "Форду" 20% потужностей зі збагачення урану з метою потроєння виробітку. Раніше керівник Організації з атомної енергії Ірану Алі Акбар Салехі пояснював, що місце розташування заводу покликане убезпечити виробництво від можливих авіаударів американських і ізраїльських ВВС - новий збагачувальний завод розташований в товщі гірського масиву.
"Вперше в підземному бункері виявиться ядерний матеріал. Рішення про перенесення вкрай отруйного фториду урану в "Форду" може означати тільки одне - те, що Іран знаходиться на останній стадії підготовчих робіт і незабаром може почати там процес виробництва збагаченого урану", - повідомили європейські дипломати.
Інформація, яка надійшла сьогодні, дала західним експертам черговий привід похвилюватися. Країни Заходу продовжують звинувачувати Тегеран у використанні своєї атомної програми для створення ядерної зброї, що, на їхню думку, може істотно дестабілізувати обстановку в регіоні і викликати безпрецедентну гонку озброєнь. Іранська сторона подібні звинувачення на свою адресу заперечує.