ua en ru

За неофіційними даними, ФРН закликає Іспанію скористатися ресурсами EFSF для вирішення проблем банків

ФРН закликає Іспанію скористатися ресурсами Європейського фонду фінансової стабільності (EFSF) для вирішення проблем банківського сектора, з якими країна не здатна впоратися самостійно. Відповідну позицію на початку цього тижня погодили канцлер Німеччини Ангела Меркель і міністр фінансів країни Вольфганг Шойбле, пише німецька преса з посиланням на неназвані джерела. Таким чином, уряд Німеччини хоче знизити ризик поширення боргової кризи на периферійні країни єврозони (Італію, Іспанію) після можливого виходу Греції з валютного блоку, передає німецький новинний телеканал N-TV.

Занепокоєння інвесторів щодо "здоров'я" іспанських банків і витрат, які доведеться понести державі у зв'язку з їх порятунком, сприяє подальшому зростанню вартості запозичень для країни на фінансовому ринку, ускладнюючи ситуацію на ринку суверенного боргу європейських держав, пояснили в німецькому уряді, де оцінюють потреби Іспанії в додатковому фінансуванні в 50-90 млрд євро.

Німеччина побоюється, що ситуація з державними фінансами Іспанії може погіршитися і дійти до критичної, якщо державі доведеться повною мірою взяти на себе вирішення проблеми рекапіталізації кредитних організацій. Додаткове навантаження на фінансову систему країни, що намагається скоротити дефіцит бюджету до прийнятних рівнів в період рецесії, може призвести до сумних наслідків.

Шойбле спробував донести позицію Німеччини до іспанської сторони в особі міністра економіки Іспанії Луіса де Гиндоса під час візиту останнього до Берліна 30 травня 2012 р., пишуть німецькі ЗМІ. Міністр фінансів Німеччини наполегливо рекомендував Мадриду звернутися за допомогою EFSF для рекапіталізації банків. У відповідь де Гиндос заявив, що країна постарається впоратися з проблемами самостійно. Крім того він пояснив, що зараз експерти оцінюють потреби кредитних організацій країни в додатковому капіталі, і він вважає за краще почекати укладення аналітиків.

Нагадаємо, раніше голова МВФ Крістін Лагард заявила, що МВФ не планує надавати екстрену фінансову допомогу Іспанії.