ua en ru

За неофіційними даними, Блаватник купує британську медіагрупу EMI за 1,5 млрд дол

Американський підприємець російського походження Леонард Блаватник купує звукозаписний підрозділ британської медіагрупи EMI Group, пише Guardian з посиланням на інформовані джерела. Про операцію може бути оголошено в найближчий день.
Інший підрозділ групи - EMI Music Publishing - ймовірно, відійде німецькій медіагрупі Bertelsmann і американському інвестфонду KKR.
Як очікується, за підсумками операції EMI стане третьою за величиною в світі звукозаписною компанією і зможе активно конкурувати з Universal і Sony. При цьому, за даними співбесідників видання, компанія піде з американського ринку.
Під лейблом EMI в різний час видавалися Beatles, Pink Floyd, Coldplay, Kylie Minogue, Deep Purple, Depeche Mode, Duran Duran, Pet Shop Boys, Queen, Radiohead, Red Hot Chili Peppers та інші.
В даний час власником групи є американський банк Citigroup, який виступав основним кредитором компанії.
У травні ц. р. підконтрольна Блаватнику компанія Access Industries придбала третю за величиною в світі звукозаписну компанію Warner Music Group (WM) за 3,3 млрд дол. На даний момент Access Industries належать частки в британському телепровайдері Top-Up TV, а також в кіновиробнику Icon. Компанія також володіє 50% акцій російського виробника серіалів "Амедіа".
Леонід (Леонард) Валентинович Блаватник народився в Москві в 1957 р. Разом з Віктором Вексельбергом вчився в Московському інституті інженерів транспорту, який не закінчив. У 1978 р. разом з сім'єю емігрував до США. Закінчив Колумбійський університет (отримавши ступінь магістра наук) і Гарвардську школу економіки (МВА). У 1986 р. заснував компанію Access Industries.
EMI була заснована в березні 1931 р. року в результаті злиття двох звукозаписних британських компаній - Columbia і Gramophone.