ua en ru

За даними грецьких ЗМІ, Афіни попросять ЄС надати фінансування на вигідніших умовах

Афіни можуть звернутися до партнерів по єврозоні з проханням надати другий пакет фінансової допомоги, узгоджений лідерами Європейського союзу (ЄС) в липні 2011 р., на вигідніших умовах, ніж передбачалося раніше. Пропозиція Греції передбачає, зокрема, що країна отримає кредит в обсязі 109 млрд євро до кінця 2013 р., тоді як лідери ЄС встановили термін до кінця 2014 р. "Очікується, що Афіни попросять ЄС надати весь обсяг кредиту до кінця 2013 р., а не до кінця 2014 р., як наголошувалося раніше. Так, щоб всього обсягу програми (109 млрд євро) вистачило для покриття грецьких витрат", - цитує Reuters повідомлення грецького видання.
Причини, які вимушують Грецію піти на такий крок, полягають в тому, що країна не може скоротити бюджетний дефіцит до бажаного рівня. Під тиском Євросоюзу Афіни погодилися на жорстку програму економії, що передбачає досягнення бюджетного дефіциту в 7,6% ВВП в 2011 р. і 6,5% ВВП - в 2012 р. Проте вже зараз ясно, що країна не впорається з цим завданням, зазначають місцеві ЗМІ.
Нагадаємо, європейські лідери 21 липня 2011 р. домовилися про необхідність виділення Греції другого пакету фінансової допомоги обсягом 109 млрд євро. Перший пакет фінансової допомоги обсягом 110 млрд євро Греція отримала в травні 2010 р.
На початку вересня поточного року грецькі ЗМІ повідомили, що в ході консультацій місії, що складається з представників Єврокомісії, Міжнародного валютного фонду (МВФ) і Європейського центробанку (ЄЦБ), з місцевим урядом виникли проблеми, пов'язані з недостатнім виконанням Грецією бюджетних показників, закладених в кредитній програмі ЄС-МВФ. При цьому наголошувалося, що дефіцит бюджету Греції за підсумками 2011 р. перевищить цільовий показник в 7,6% ВВП мінімум на 1 процентний пункт.
Інспектори хочуть від Греції додаткових зусиль зі скорочення дефіциту і реформування економіки і лише тоді готові виділити країні черговий кредитний транш в 8 млрд євро. У свою чергу міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос заявив, що Греція на даний момент не планує додаткових заходів зі скороченню бюджетного дефіциту.