ua en ru

Площу спортмайданчиків у нових житлових кварталах збільшать удесятеро

Площу спортмайданчиків у нових житлових кварталах збільшать удесятеро Фото: новобудова (РБК-Україна)

Житлові квартали тепер будуть мати більше простору для спортивних занять замість господарських майданчиків

Нові державні будівельні норми, які вступили в дію 1 вересня, збільшують у два рази розміри площ для відпочинку дорослого населення та у десять разів - для занять спортом. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ.

Так, згідно з новим ДБН, питомі розміри майданчиків для відпочинку дорослого населення збільшились з 0,1 до 0,2 кв м на людину, для занять спортом - з 0,2 до 2 кв м на людину.

У той же час норми скасовують обов’язкове проектування в житлових кварталах господарських майданчиків для чищення килимів та сушіння білизни.

При цьому можливість проектувати господарські майданчики за необхідністю залишилась. Майданчики для господарських цілей можуть облаштовуватися на прибудинкових територіях на відстані не більше 100 метрів до найбільш віддаленого входу у будинок за рішенням органів місцевого самоврядування. Розрахунок - 0,1 кв. м на одну особу або 0,25 кв. м на одну квартиру.

Нагадаємо, нові будівельні норми (ДБН), які вступили в силу з 1 вересня, передбачають обов'язкове проектування велосипедних доріжок і смуг під час нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту українських доріг.

Зазначимо, що з 1 жовтня в силу вступили оновлені ДБН з проектування дошкільних установ, які містять норму про можливість проектувати невеликі дитсадки, вбудовані в житлові будинки. Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України вивчає можливість дозволити проектування невеликих вбудованих у житлові будівлі початкової школи (1-4 класи).