ua en ru

Платіжний баланс у вересні 2010 р. був сформований з профіцитом у 1,2 млрд дол., - НБУ

Зведений платіжний баланс у вересні був сформований зі значним профіцитом (1,2 млрд дол.). Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Обсяг резервних активів склав на 1 жовтня 2010 р. 34,7 млрд дол. (5,8 місяців імпорту товарів і послуг майбутнього періоду).

Профіцит за капітальним і фінансовим рахунком у вересні становив 1,5 млрд дол. і був забезпечений розміщенням урядом ОЗДП на 2 млрд дол. та придбанням нерезидентами внутрішніх державних облігацій (на 0,4 млрд дол.). Притік прямих іноземних інвестицій склав 567 млн дол. Також прискорились обсяги накопичення готівкової валюти поза банками (до 1,6 млрд дол.).

У вересні дефіцит поточного рахунку становив 259 млн дол. порівняно з 566 млн дол. в серпні. Продовжилося розпочате у минулому місяці зростання кумулятивного за останні 12 місяців дефіциту поточного рахунку - до 1,7 млрд дол. (порівняно з 1,2 млрд дол. в серпні). Погіршення стану поточного рахунку в останні місяці відбувається насамперед через зростання імпорту товарів внаслідок відновлення внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту. Різниця між темпами зростання до відповідного місяця попереднього року для імпорту та експорту товарів зросла у вересні до 17,2 в.п. (42,4% і 25,2% відповідно).