ua en ru

Платіжний баланс у серпні зведено з невеликим профіцитом, - НБУ

Платіжний баланс у серпні зведено з невеликим профіцитом, - НБУ Фото: колаж (прес-служба НБУ)

Профіцит забезпечив приплив коштів за фінансовим рахунком

Платіжний баланс України у серпні 2018 року зведено з профіцитом на рівні 27 млн доларів. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як зазначається в повідомленні, дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в серпні зменшився до 601 млн доларів завдяки скороченню дефіциту торгівлі товарами. У січні - серпні дефіцит поточного рахунку становив 2,1 млрд доларів. За аналогічний період минулого року дефіцит становив 833 млн доларів.

За даними НБУ, у серпні чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком становив 625 млн доларів (у серпні минулого року - 142 млн доларів). На відміну від попередніх місяців він головним чином був забезпечений державним сектором завдяки розміщенню урядом облігацій зовнішньої державної позики.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій у серпні становив 176 млн доларів. Загалом, за січень -серпень цього року чистий приплив прямих іноземних інвестицій оцінено в 1,4 млрд доларів.

У цілому за січень - серпень 2018 року чистий приплив коштів за фінансовим рахунком становив 2,2 млрд доларів (за вісім місяців 2017 року - 2,1 млрд доларів), зазначили в НБУ.

Нагадаємо, що за даними Міністерства фінансів, Україні до кінця 2018 року необхідно виплатити 91,34 млрд грн зовнішнього боргу (3,25 млрд доларів за поточним курсом). З цієї суми 41,48 от млрд грн припадає на погашення боргу, 49,86 млрд грн - на обслуговування.