ua en ru

Дефіцит платіжного балансу у липні склав 170 млн доларів

Дефіцит платіжного балансу у липні склав 170 млн доларів Ілюстративне фото (колаж РБК-Україна)

За січень - липень дефіцит становив 1,7 млрд доларів порівняно з 0,7 млрд доларів за відповідний період 2017

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в липні збільшився до 1,1 млрд доларів США та склав 170 млн доларів. Про це повідомляє прес-служба Національного банку Україна.

Нацрегулятор зазначає, що насамперед це було пов’язано зі значними темпами зростання обсягів імпорту товарів порівняно з обсягами експорту.

"За січень - липень 2018 року дефіцит поточного рахунку становив 1,7 млрд доларів США порівняно з 0,7 млрд доларів США за відповідний період 2017 року… Платіжний баланс у липні зведено з незначним дефіцитом - 170 млн доларів США. Як наслідок, міжнародні резерви на кінець липня дещо скоротилися та становили 17,7 млрд доларів, що забезпечує фінансування імпорту майбутнього періоду протягом 3,0 місяців", - сказано у повідомленні.

Також вказано, що обсяги експорту товарів у липні збільшилися на 12,6% у річному вимірі та становили 3,3 млрд доларів. У липні відновилося зростання експорту продовольчих товарів (на 8% р/р) завдяки ранньому початку збору врожаю пшениці в червні та високим обсягам урожаю ріпаку. Водночас загальне зростання експорту товарів стримувалося логістичними проблемами в Азовському морі, унаслідок чого зростання експорту металургійної продукції уповільнилося (до 19,9% р/р). Високими темпами продовжував зростати експорт руд та окремої хімічної продукції.

За сім місяців 2018 року експорт зріс на 11,8% порівняно з відповідним періодом минулого року, до 24,5 млрд доларів.

Обсяги імпорту товарів у липні збільшилися на 24,9% у річному вимірі та становили 5 млрд доларів.

Істотне прискорення зростання імпорту порівняно з попереднім місяцем було зумовлено неенергетичною складовою - на тлі високого споживчого та інвестиційного попиту суттєво збільшилися закупівлі продукції машинобудування (16% р/р), продовольчих товарів (30,8% р/р) та промислових виробів (28,1%). Також високими темпами тривало зростання енергетичного імпорту. Через подальше зростання світових цін на нафту та природний газ вартісні обсяги імпорту енергоносіїв зросли на 32,6%.

Загалом за січень-липень імпорт товарів зріс на 15,6% порівняно з відповідним періодом минулого року і становив 30,5 млрд доларів.

Чистий приплив капіталу за фінансовим рахунком у липні становив 0,9 млрд доларів США (у липні минулого року - 0,1 млрд доларів) і був забезпечений операціями приватного сектору, тоді як чисті зовнішні зобов'язання державного сектору незначно скоротилися (на 0,1 млрд доларів) переважно через операції уряду з ОВДП. Чисті надходження реального сектору (1,1 млрд доларів) були забезпечені переважно за рахунок боргових інструментів - торгових та довгострокових кредитів.

Чистий приплив прямих іноземних інвестицій у липні становив 142 млн доларів. За січень - липень 2018 року чистий приплив прямих іноземних інвестицій сягнув 1,3 млрд доларів, 32% з яких становили операції банківського сектору з переоформлення боргу в статутний капітал.

Загалом за січень-липень 2018 року чистий приплив коштів за фінансовим рахунком становив 1,8 млрд доларів (за сім місяців 2017 року - 1,4 млрд доларів).

Нагадаємо, як писало РБК-Україна, у травні платіжний баланс зведений з профіцитом на рівні 266 млн доларів, а у квітні профіцит платіжного балансу України склав 290 млн доларів.