ua en ru

EastOne Пінчука придбав 6% "Вимпелкому" за 111 млн дол

Український бізнесмен Віктор Пінчук став власником приблизно шести відсотків голосуючих акцій телекомунікаційного оператора Вимпелком, витративши 111 млн дол. на викуп пакета у заступника голови держкорпорації Роснано Олега Кисельова. Про це повідомляє Reuters.

"Міжнародна інвестиційно-консалтингова група EastOne повідомляє, що компанія Bertofan Investments Limited, що знаходиться під мандатом групи, стала власником 123.600.000 конвертованих привілейованих акцій ... компанії "Вимпелком Лтд". Вказаний пакет акцій становить 28,51% від всіх випущених привілейованих акцій і 5,995% всіх голосуючих акцій ", - йдеться в повідомленні, розміщеному на сайті EastOne, яке цитує Reuters.

"Угода здійснена в рамках портфельної стратегії групи EastOne, що припускає зокрема, інвестування в ряд ключових інвестиційно привабливих галузей".

EastOne, яка контролює найбільшого на Україні виробника труб групу "Інтерпайп", не повідомила суму угоди, але згідно з документами, поданими "Вимпелкомом" в Комісію з цінних паперів і бірж США (SEC), Кисельов продав Bertofan пакет за 111 млн дол.
За останні півроку пакет змінив вже третього власника: у червні 2011 р. акціонер "Вимпелкому" "Альфа-груп" продала за 100 млн дол. пакет Кисельову, ініціювавши розірвання акціонерної угоди з іншим акціонером оператора норвезької Telenor.
Раніше Altimo оголосила про намір розірвати угоду з Telenor через кілька годин після оголошення про купівлю оператором у Нагіба Савіріс і його компанії Wind Telecom активів на понад 6 млрд дол в грошах і акції.

Тоді "Альфа-груп" мільярдера Михайла Фрідмана заявила, що збирається скоротити частку в "Вимпелкомі" до рівня нижче 25%, щоб забезпечити пропорційні права всім міноритарним акціонерам, включаючи нового акціонера - "Савіріс", що володіє 30,6% акцій "Вимпелкому" .

Проте Telenor, що заперечує проти як самої угоди, так і подання "Савіріс" місць у раді директорів, домігся збереження поточної акціонерної угоди, заявивши, що "Альфа" продала пакет компанії, кінцевим бенефіціаром якої є співвласники "Альфи".