ua en ru

Пігуляка "залякали" з метою "очорнити" Онищенка, - експерт

Пігуляка "залякали" з метою "очорнити" Онищенка, - експерт

Екс-директор біржі "Львівська універсальна" Василь Пігуляк, що проходить по "газовій справі", під впливом слідчих НАБ "наговорює на людей", яких, швидше за все, навіть не знає особисто. Про це заявив юридичний експерт Віталій Мегеда.

Особливе здивування у експерта викликають терміни розгляду кримінальної справи Пігуляка. "18 липня кримінальну справу за ст. 255 год.1 КК україни (створення злочинної організації) проти Пігуляка було тільки зареєстроване, а вже 20 липня суд виніс виправдувальний вирок. Така феноменальна оперативність за такого серйозного обвинувачення говорить тільки про одне – на суд слідчими НАБУ чинився безпрецедентний тиск. Або суду взагалі як такого не було, а мала місце оперативна фальсифікація", - вважає експерт.


Згідно з рішенням Шевченківського районного суду Львова від 19 липня 2016 року щодо гендиректора товарної біржі "Львівська універсальна" було досягнуто угоду про визнання Василя Пігуляка винним у скоєнні кримінальних злочинів. Підсудному був призначений символічний штраф в 11 тис. гривень і він тут же був звільнений з-під варти. Окремо зазначають юристи, що угода між Пігуляком та антикорупційним прокурором Симківом була укладена в той же день, що і заведене кримінальне провадження.

Більш того, сама угода була укладена в центральному офісі НАБ в Києві, а кримінальну справу Пігуляка розглядали вже на наступний ранок у Львові, додають експерти. При цьому, як підкреслює Мегеда, Пігуляк весь цей час перебував під вартою і все це говорить, що на нього чинився серйозний непроцесуальний вплив.

На думку юриста, справа Пігуляка будується на завідомо фальсифікованій процедурній основі. "Очевидно, що Пігуляка залякали з однією конкретною метою – очорнити Онищенка, який і є в цій історії головною мішенню для слідчих НАБУ. Ну, обрали і вибрали таку стратегію. У нашій країні право і законність зараз не в ціні. Але хоча б формальних процесуальних пристойностей потрібно дотримуватися. А то за один день і кримінальну справу порушили, і підозру оголосили, і склали угоду, і доставили у Львів, а вже зранку суд провели. Крім пристойності потрібно слідувати і процесуальним процедурам. Якщо Пігуляк "всіх знав", то, як мінімум, повинні бути очні ставки між ним і, як ми розуміємо, обумовлених ним людьми. Як мінімум треба було довести, що він особисто хоча б може їх знати. На ділі ж ми бачимо, що людей залякали до тваринного стану, і він, виторговуючи свободу, тепер готовий оговорити будь-кого, на якого йому вкажуть. На жаль, цей принцип на нашій землі не новий – Єжов, Ягода, Берія. На мій погляд, це абсолютно тупиковий шлях, і НАБУ – органу, на який суспільство дивиться з надією, не до лиця сталінські методи", - вважає Віталій Мегеда.