ua en ru

ПФУ перейде на міжнародні стандарти звітності для введення накопичувальної пенсії

ПФУ перейде на міжнародні стандарти звітності для введення накопичувальної пенсії Фото: ПФУ перейде на міжнародні стандарти звітності (Віталій Носач, РБК-Україна)

Пенсійний фонд України підготував проект розпорядження Кабінету міністрів "Про затвердження плану заходів щодо запровадження міжнародних стандартів фінансової звітності у Пенсійному фонді України на період до 2025 року". Перехід необхідний з огляду на запровадження накопичувальної системи пенсійного страхування.

Проект документу розміщений для обговорення на сайті Федерації профспілок України (ФПУ).

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, ПФУ забезпечує ведення бухгалтерського обліку відповідно до Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку. При цьому в частині виконання бюджету з обліку надходжень та здійснення видатків на пенсійні виплати застосовуються різні методи: за касовим методом здійснюються операції за видатками на пенсійні виплати, інші операції - за методом нарахування.

"Для проведення аналізу зіставлення у відсотковому співвідношенні, у відносному розмірі витрат на пенсійне забезпечення України, порівнюючи з країнами Європейського Союзу, іншими країнами, виникає необхідність забезпечення відображення фінансових операцій в єдиному форматі", - йдеться в документі.

Крім того, перехід на міжнародні стандарти необхідний, зважаючи на передбачене законом "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, перетворення Пенсійного фонду України в неприбуткову самоврядну організацію.

Застосування міжнародних стандартів фінансової звітності є необхідним з огляду на застосування суб'єктами ринків фінансових послуг міжнародних стандартів фінансової звітності, для зіставлення фінансових показників як державного, так і недержавних пенсійних фондів.

Проектом пропонується затвердити план заходів щодо запровадження міжнародних стандартів фінансової звітності у Пенсійному фонді України на період до 2025 року.