ua en ru

Petrobras заплатила за право видобутку нафти на бразильському шельфі 42,5 млрд дол

Плани Бразилії поставити видобуток нафти в країні під контроль національного капіталу дорого обійшлися місцевому нафтовому гігантові Petrobras, пише РБК daily. Компанія на цьому тижні отримала монопольне право на розробку багатих шельфових родовищ, розплатившись за нього акціями на суму 42,53 млрд дол. Ця ціна перевищує очікування експертів в півтора рази. Передбачаючи такий результат, крупні інвестори завчасно вирішили позбавитися від цінних паперів компанії.

В серпні уряд Бразилії заявив, що хоче поставити розробку всіх національних родовищ нафти в майбутньому під контроль Petrobras. Керівництво країни хоче відійти від багаторічної практики співпраці з іноземними компаніями в області нафтовидобутку і перейти до прямого контролю за нафтовими ресурсами країни. Ця зміна зробить Petrobras оператором 62% нових родовищ нафти, іноземним компаніям відведе роль інвесторів.

Першим проектом, яке держава вирішила передати Petrobras, стали глибоководні нафтові родовища на шельфі, які були розвідані в 2007 р. За попередніми даними, їх запаси складають 5 млрд барр. (700 млн т). На початку цього року Petrobras оголосила про план інвестувати 224 млрд дол. в період з 2010 по 2014 р. в його розробку. Згідно бізнес-плану компанія повинна щорічно інвестувати в розвиток проекту близько 44,8 млрд дол. Для залучення коштів Petrobras вирішила розмістити допемісію акцій серед акціонерів на суму 84 млрд дол., деталі цієї операції компанія, як очікується, оголосить сьогодні. При цьому з державою, яка володіє 57,7% Petrobras, компанія домовилася розплатитися за право на розвідку і видобутку нафти, природного газу та інших вуглеводнів частиною своїх акцій на суму 42,53 млрд дол. Виходячи з оцінки обсягів родовищ в 5 млрд бар. нафтового еквівалента, компанія заплатила в середньому 8,51 дол. за бар.