ua en ru

Петр Мельник затриманий в США, - джерело

Колишній ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник у серпні 2013 р. був затриманий в США.

Колишній ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник у серпні 2013 р. був затриманий в США. Про це "Комерсант-Україна" повідомило високопоставлене джерело в дипломатичних колах.

"Місцезнаходження Петра Мельника було встановлено ще в середині серпня, після чого він був затриманий американською поліцією", - повідомив виданню співрозмовник у МВС. Він не уточнив, у якому саме місті відбулося затримання. Слід зазначити, що, за даними ЗМІ, дочка Петра Мельника живе в Лос-Анджелесі.

Співрозмовники в МВС зазначають, що, оскільки між Україною та США немає договору про екстрадицію, добитися видачі Петра Мельника буде складно. "Втім, нашим співробітникам буде надана можливість проводити певні слідчі дії, зокрема допити", - розповіли джерела в МВС.

Втім, як повідомили "Комерсант-Україна" у Генпрокуратурі (ГПУ), можливості для екстрадиції Петра Мельника все-таки існують. "Згідно діючій практиці, якщо з країною відсутній договір про екстрадицію, то правова допомога може бути надана на умовах взаємності. Тобто ми надсилаємо відповідний запит в країну, від якої хочемо отримати допомогу, а в обмін письмово гарантуємо владі цієї країни, що в майбутньому розглянемо їх запит про надання аналогічного виду правової допомоги", - пояснили в ГПУ. Для вирішення питань про екстрадицію в такій ситуації підключаються дипломатичні канали. "Уповноважений орган нашої держави направляє в Міністерство закордонних справ запит про надання правової допомоги, а потім МЗС дипломатичним шляхом передає запит компетентному органу країни, якій адресовано запит", - відзначили в ГПУ. Крім того, як повідомили в Генпрокуратурі, запит на екстрадицію може бути спрямований на підставі запиту іншої країни.

Нагадаємо, Петро Мельник був затриманий в Україні 27 липня 2013 р. при отриманні хабара і як запобіжний захід поміщений під домашній арешт. Однак у ніч на 9 серпня він зняв електронний браслет, що відстежує його переміщення, і зник. Пізніше стало відомо, що ректор перетнув кордон Білорусі, звідки виїхав в одну з європейських країн. 14 серпня ректор був оголошений в міжнародний розшук. 27 серпня міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що міліції вдалося встановити країну, в якій переховується Мельник, але відмовився повідомити подробиці. Пізніше джерела повідомляли, що Мельник опинився в країні, з якою Україна не має договору про екстрадицію. До того ж з'ясувалося, що колишній ректор мав декілька закордонних паспортів з діючими візами.