ua en ru

Мельник знаходиться в країні, з якою Україна не має договору про екстрадицію, - джерело

Колишній ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник знаходиться в одному з європейських держав, з якими Україна не має договору про екстрадицію, що, на думку юристів, може затягнути процес його передачі на батьківщину.

Колишній ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник (на фото) знаходиться в одному з європейських держав, з якими Україна не має договору про екстрадицію, що, на думку юристів, може затягнути процес його передачі на батьківщину. Про це пише "Комерсант-Україна".

Як стало відомо виданню, в центральному апараті Міністерства внутрішніх справ України і головному слідчому управлінні (ГСУ) МВС відсутній договір про екстрадицію осіб, які перебувають у розшуку з країною, в якої, за даними міліції, ховається Мельник.

"Немає впевненості, що навіть якщо його затримають, він буде екстрадований в Україну. Може вийти черговий Лазаренко",- додало джерело в ГСУ.

Петро Мельник був затриманий 27 липня при отриманні хабара і в якості запобіжного заходу поміщений під домашній арешт. Однак у ніч на 9 серпня він зняв електронний браслет, що відстежує його переміщення, і зник.

За даними джерел видання, Мельник досить швидко залишив територію Білорусії і легально виїхав в одну з європейських країн. "Хоча Печерський райсуд 1 серпня зобов'язав Мельника здати свій закордонний паспорт, з'ясувалося, що їх у нього кілька. Враховуючи, скільки у Мельника місць проживання, вилучити їх все було важко", сказало джерело.

Раніше Україна вже намагалася добитися екстрадиції осіб, підозрюваних у скоєнні злочинів.

Як повідомив старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець, відсутність договору не робить процес екстрадиції неможливим, хоча і може суттєво сповільнити. "В такому разі доведеться розраховувати на дипломатичні канали і совість країни, в якій його (Мельника) виявлять. Ініціативу щодо затримання може взяти на себе Інтерпол, але йому також доведеться врегулювати виниклі питання з країною, в якої відбулося затримання",- пояснив Кравець.