ua en ru

Перший тур виборів Президента відповідав міжнародним стандартам, - Світовий конгрес українців.

Перший тур президентських виборів у цілому відповідав міжнародним стандартам вільних і демократичних виборів і пройшов без значних порушень, які б могли мати вирішальний вплив на результат. Про це повідомляє Світовий конгрес українців (СКУ).

Згідно з інформацією міжнародних спостерігачів, які стежили за перебігом виборів за межами України, та складових організацій СКУ з різних країн світу, перший тур президентських виборів на закордонних виборчих дільницях відбувся в основному відповідно до вимог чинного законодавства.

Починаючи від 1999 р., СКУ організує місію спостерігачів від української діаспори з метою забезпечення в Україні чесних і прозорих виборів. У зв'язку з виборами Президента України 17 січня 2010 р., СКУ закликав українців діаспори взяти участь у цих виборах у ролі міжнародних спостерігачів, звернувшись до складових організацій СКУ з більше ніж тридцяти країн світу.

У відповідь на заклик СКУ відгукнулись представники українських громад з Австрії, Австралії, Великобританії, Казахстану, Канади, Німеччини, Польщі, Росії, Франції та США. Крім того, Український конґресовий комітет Америки (УККА) та Канадсько-Українська фундація (КУФ) у співпраці з Конґресом українців Канади (КУК), організували місії міжнародних спостерігачів, котрі координували свою діяльність із СКУ.

Центральна виборча комісія України зареєструвала 227 міжнародних спостерігачів від СКУ, УККА та КУФ/КУК. Головним спостерігачем від СКУ була член ради директорів СКУ, президент УККА Тамара Ґалло-Олексій.