ua en ru

Перший віце-прем'єр КНР скасував свій візит до Росії, - джерела

Політична ситуація в Росії призвела до тертя з найбільшим сусідом РФ - Китаєм. Як стало відомо, запланований на лютий візит до Москви скасував перший віце-прем'єр Держради КНР Лі Кецян, який вже через рік повинен на десятиліття очолити уряд другої економіки світу. Причиною скасування візиту стало те, що прем'єр Володимир Путін і Президент Дмитро Медведєв не змогли заздалегідь підтвердити, чи знайдуть вони час для китайського гостя в своєму напруженому передвиборному графіку. Про це пише видання "Комерсант".

Про те, що на початку лютого Москву повинен був відвідати перший віце-прем'єр Лі Кецян, повідомили два джерела в російсько-китайській міжурядкомісії. Факт підготовки візиту підтвердили і співбесідники в МЗС РФ, посольстві КНР в Москві і уряді Росії. За словами чиновників, візит повинен був проходити в рамках світової презентації "п'ятого покоління" китайських керівників, яке на рубежі 2012 і 2013 років прийде на зміну нинішнім лідерам КНР, що починається в лютому.

Передача владі в Китаї почнеться восени. Спочатку в Пекіні пройде XVIII з'їзд Компартії Китаю (КПК), який вибере новий склад ЦК і політбюро. А в березні 2013 року відбудеться сесія Всекитайських зборів народних представників (найвищий законодавчий орган КНР, який засідає раз на рік), на яких нові члени політбюро поділять основні державні посади. За неформальною традицією голова і прем'єр Держради КНР обираються на два п'ятирічні терміни. Таким чином, нові лідери керуватимуть другою економікою світу і найбільшим торговим партнером Росії до 2023 року.

Раніше повідомлялося, що Китай і Японія мають намір зміцнити економічне співробітництво.