ua en ru

Першими в ісламському світі. ОАЕ скасовують вихідний у п'ятницю

Першими в ісламському світі. ОАЕ скасовують вихідний у п'ятницю Фото: ОАЕ переходять на нові вихідні (GettyImages)
Автор: Юлия Бойко

Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ) стали першою мусульманською країною, яка частково скасує вихідний у п'ятницю. Це зроблено для синхронізації зі світовою економікою.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNBC.

Повідомляється, що ОАЕ перенесуть вихідні на суботу та неділю, починаючи з 1 січня 2022 року. Рішення вважається значним, оскільки в інших мусульманських країнах п'ятниця є вихідним днем.

Тепер же ОАЕ переходять на робочий тиждень тривалістю чотири з половиною дні. Вихідні починаються в другій половині дня п'ятниці і триватимуть до неділі. Також повідомляється, що більш довгі вихідні мають забезпечити підвищення продуктивності і поліпшення балансу між роботою та особистим життям людей.

Зміни набудуть чинності з 1 січня 2022 року і торкнуться суб'єктів федерального уряду. У п'ятницю робочий час буде з 07:30 до 12:00, з понеділка по четвер - з 07:30 до 15:30.

З економічної точки зору новий робочий тиждень дозволить краще узгодити економіку ОАЕ зі світовими ринками, що спростить торгові, фінансові та економічні транзакції з іншими країнами.

Відзначимо, в Саудівській Аравії та Ірані п'ятниця - це взагалі єдиний вихідний день тижня. До 1 вересня 2006 року цим звичаєм слідували Бахрейн і ОАЕ, але на сьогодні вихідним днем в цих країнах також стала субота, в 2007 році субота як вихідний введена в Кувейті. У Туреччині єдиний вихідний припадає на неділю, але в цій країні релігія відокремлена від держави.

П'ятниця вважається святковим днем для мусульман, в який належить відвідувати особливу п'ятничну молитву в мечетях і приділяти час близьким.