ua en ru

Перша сонячна електростанція запрацювала в Івано-Франківській області

Національна комісія регулювання енергетики (НКРЕ) на засіданні в четвер видала ліцензію на виробництво електроенергії ТОВ "СЕС" Богородчанська-1", яке буде експлуатувати цей енергооб'єкт.

Раніше компанія "Еко-Оптіма" завершила будівництво першої мережевий сонячної електростанції (СЕС) мегаватного класу в Івано-Франківській - Богородчанської СЕС встановленою потужністю 2,803 МВт. "Еко-Оптіма" при зведенні станції використовувала українські системи кріплення сонячних модулів, трансформатори, кабельну продукцію. До цього "Еко-Оптіма" завершила будівництво Самбірської СЕС потужністю 3,116 МВт у Львівській області.

Україна останні два роки розвиває поновлювану енергетику інтенсивніше, ніж традиційну. Станом на початок квітня 2013 р. 86 компаній експлуатували 139 електростанцій на поновлюваних джерелах енергії.

Встановлена потужність вітчизняних електростанцій на ВДЕ в 2012 р. збільшився на 57,5% - до 645,1 МВт, а вироблення електроенергії - в 2,2 рази, до 815,9 млн кВт/г.

Однак, незважаючи на більш ніж дворазове збільшення виробництва, їх частка в балансі електроенергії залишилася вкрай низькою - 0,45% за підсумками 2012 р. (0,22% - у 2011 р.).

Віце-прем'єр Юрій Бойко в лютому заявив, що Україна виконає зобов'язання перед Європейським енергетичним співтовариством і до 2020 р. збільшить частку ВДЕ в загальному обсязі споживаної енергії до 11%.

Представник Міністерства енергетики та вугільної промисловості Микита Константинов у березні повідомив, що допрацьований міністерством проект оновленої енергостратегії України до 2030 р. передбачає збільшення частки ВДЕ в енергобалансі до 18%, в тому числі у виробництві електроенергії - до 10%.