ua en ru

Перспективи видобутку сланцевого газу і нафти в Європі викликають серйозні сумніви у фахівців, - Медведчук

Перспективи видобутку сланцевого газу і нафти в Європі викликають серйозні сумніви у фахівців. Про це у своєму блозі заявив лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук, з посиланням на оглядача The Financial Times Еда Крукса.

Так, Крукс наводить думку голови відділу міжнародної видобутку нафти і газу Shell Ендрю Брауна про те, що темпи розробки сланцевих родовищ в Європі будуть набагато нижчі, ніж у Північній Америці.

І дійсно, в інших країнах світу транснаціональні компанії набагато повільніше просуваються у видобутку сланцевих вуглеводнів, ніж у США і Канаді.

ExxonMobil в минулому році припинила розвідку запасів сланцевого газу в Польщі зважаючи на їх безперспективність, а в Сhevron заявили, що комерційна розробка сланцевих ресурсів в Європі навряд чи почнеться в поточному десятилітті.

Хоча у Shell є сланцеві проекти в Китаї, Туреччині, ПАР і Україні, а нещодавно вона підписала договір про видобування сланцевої нафти в Росії, Браун відзначив, що інвестори і споживачі не повинні очікувати успіхів від реалізації цих проектів найближчим часом.

Ця заява повністю суперечить твердженням представників української влади про те, що позитивна віддача від сланцевих проектів в Україні буде отримана вже в 2015 р.

При цьому Ендрю Браун заявив, що "сланці в Росії є найбільш багатообіцяючими в світі". Так що не виключено, що Україна через якийсь час буде закуповувати російський сланцевий газ.

Читайте також: Економічна доцільність видобутку сланцевого газу викликає серйозні сумніви, - Медведчук