ua en ru

Перевод вартості вивезення відпрацьованого ядерного палива в РФ з рублів в долари вигідний для України

Перевод вартості вивезення відпрацьованого ядерного палива в РФ з рублів в долари вигідний для України Фото: президент "Енергоатом" Юрій Недашковський

Щорічно Україна платить за вивіз ВЯП в Російську Федерацію 150-200 млн дол

Після перерахунку вартості вивезення відпрацьованого ядерного палива з України до Російської Федерації з рублів на долари, контракт з даної співпраці став більш вигідним. Про це в ході прес-конференції повідомив президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Що стосується переводу в долари (вартості контракту з вивезення ВЯП у РФ). По-перше, це була вимога "Росатома", вона була пов'язано з падінням курсу рубля. Це була вимога уряду Російської Федерації, вже не "Росатома", а уряду - зафіксувати ціни у твердій валюті. З точки зору економіки, ми отримали ціни нижчі з перерахунку у тверду валюту. Я можу чітко заявити, що ці ціни були нижчими, ніж ті, які були в попередніх роках. Для України це була вигідна умова, тому ми на це пішли", - сказав він.

Недашковський зазначив, що щорічно Україна платить за вивіз ВЯП в Російську Федерацію 150-200 млн дол.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що "Енергоатом", "Турбоатом" і Holtec підписали меморандум по сховищу відпрацьованого ядерного палива.