ua en ru

Перегляд газових домовленностей із Росією шляхом ліквідації "Нафтогазу" є можливим, - Гудима

Теоретично Україна може змусити росіян переглянути газові домовленості шляхом запланованої реструктуризації НАК "Нафтогазу України", але на заваді можуть стати слабкість української влади та величезні борги НАК. Про це в коментарі РБК-Україна відносно заяви премєр-міністра України Миколи Азарова про реструктуризацію НАК "Нафтогаз України", що має призвести до перегляду газових контрактів з Росією заявив народний депутат від фракції БЮТБ, член комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима.

За словами депутата, реструктуризація НАК може призвести до перегляду газових контрактів з Росією, але він бачить проблему у слабкості влади. "Теоретично цей шлях можливий, оскільки угода щодо закупівлі російського газу укладалася "Нафтогазом". Якщо він буде ліквідований, тоді її треба переукладати. Це буде підставою, щоб ставити питання перед росіянами. Як на мене, то що перед росіянами не став - це марна справа. Тому що не така сильна наша влада, щоб з'ясовувати стосунки з Росією", - говорить Гудима.

За його словами, Росія бачить безсилля української влади і шантажує новими поступками. В Росії скоро президентські вибори, а Україна важлива для Росії з точки зору піару - або її приєднати, або втягти в Митний союз, або ініціювати певні угоди.
"Тут для Януковича і Азарова додаткові ускладнення. Янукович показує, що він ніби у Європі, а з іншого боку, поляки йому сказали, що з таким "демократичним" багажем його там ніхто не чекає. Тут треба бути сильним керівником. Чи є сильним керівником Янукович чи Азаров? Я дуже сумніваюсь", - додає Гудима.

Крім того, ускладнити запланований процес можуть борги українського монополіста. "Коли мова йде про практичні кроки, то це дуже складно, бо НАК "Нафтогаз" є великим боржником. Якщо Азаров взявся реалізовувати те, що він сказав, то це вже остаточно підштовхнуло Україну до європейців, бо це європейська вимога. Для того, щоб вони давали кредити на реконструкцію ГТС, вони хочуть мати справу не з НАК "Нафтогаз", а з державним підприємством "Укртрансгаз", де 100% буде належати державі, і яке буде займатися виключно транспортуванням газу. Але що вони будуть робити з тими величезними боргами, які сядуть на якусь структуру?

Вони ж їх не можуть списати. Усі кредитори зразу після тих слів Азарова почали обдзвонювати і питати про те, що буде з їхніми грішми, бо НАК винен величезні гроші багатьом кредиторам. А на це питання ми відповіді не маємо", - підкреслює народний депутат.

Нагадаємо, що сьогодні Азаров заявив, що уряд планує реструктуризувати НАК "Нафтогаз Україна", і що це призведе до перегляду підписаних ним газових угод з російським ВАТ "Газпром".