ua en ru

Якщо переселення визнають геноцидом, кримські татари зможуть вимагати компенсації, - прокуратура

Якщо переселення визнають геноцидом, кримські татари зможуть вимагати компенсації, - прокуратура Фото: прокуратура розглядає злочини проти кримських татар

У прокуратурі АР Крим прокоментували підготовку підозри Сталіна і Берії

Прокуратура підписала повідомлення про підозру у депортації кримськотатарського народу з території Криму у 1944 році для юридичного визнання злочину. Про це заявив начальник слідчого управління прокуратури Криму Микола Мерет, передає телеканал "112 Україна".

У разі визнання пересления актом геноциду, кримські татари зможуть розраховувати на компенсацію від держави.

"В даному випадку не йдеться, щоб покарати цих людей, а йдеться лише про те, щоб довести судовим рішенням, що в дійсності був факт геноциду. У разі прийняття судом такого рішення буде встановлено, що в дійсності було скоєно злочин, геноцид проти кримськотатарського народу, це рішення має юридичну основу. І в подальшому громадяни мають право звертатися за відшкодуванням збитків. Важливо в цьому кримінальному провадженні отримати кінцеве рішення суду про визнання переселення кримськотатарського народу злочином", - сказав Мерет.

Він додав, що на даний момент ведеться досудове розслідування, встановлюються особи, які були причетні до скоєння даного злочину.

Нагадаємо, прокуратура Криму підписала підозру Сталіну і Берії. Прокуратура розслідує насильницьку депортацію кримських татар у 1944 році.