ua en ru

Переобрання членів ВРЮ може спровокувати розкол в адвокатурі, - Власенко

Переобрання членів Вищої ради юстиції (ВРЮ) на майбутньому з'їзді Національної асоціації адвокатів України може спровокувати розкол в адвокатурі. Таку думку висловив народний депутат Сергій Власенко.

За словами Власенка, потенційними ініціаторами переобрання членів ВРЮ, які не є нині підконтрольними Адміністрації Президента, є Давид Жванія і Сергій Ківалов. "Давид Жванія раптом вирішив стати другим Портновим, тільки для Порошенка. Він прикриває Президента, здійсюючи абсолютно незаконний непроцесуальний тиск на всі суди. Точно так само він намагається під Президента сформувати ВСЮ, - сказав Власенко. - А Ківалову, за моєю інформацією, була обіцяна протекція за те, що він свій ресурс впливу на судову систему зробить субресурсом Жванії".

Власенко також вважає, що "рішення, ухвалене судом (про порушення процедури обрання членів ВРЮ на з'їзді Національної асоціації адвокатів України. - Ред.) - спірне, тому що скасовані рішення з'їзду, але обрані нові члени ВРЮ не позбавлені повноважень. "Отже, є підстави трактувати так, що вони залишилися членами ВРЮ, оскільки прийняли присягу. Я вважаю, що в нинішній ситуації і в тому стані, в якому сьогодні знаходиться адвокатура, проведення будь-якого з'їзду може стати посиленням розколу і скандалів в адвокатурі", - додав він.

З'їзд Національної асоціації адвокатів України призначений на 20-21 листопада 2014 року в Мукачеві.