ua en ru

Перехідна національна рада Лівії представила свою "Конституційну декларацію"

Перехідна національна рада Лівії 10 серпня завершила підготовку проекту політичних перетворень в країні після повалення лідера Джамахірії, полковника Муаммара Каддафі. План, який отримав назву "Конституційна декларація", практично повністю завершений і саме він буде виконувати роль основного закону країни, заявив вчора в ході прес-конференції офіційний представник ради Абдель Хафіз Гуга.

Проект передбачає, що у триденний термін після відставки Каддафі в Лівії буде створено новий перехідний уряд, який в 90-денний термін підготує закон про вибори і сформує вищу виборчу комісію. Потім в країні відбудуться вибори в Національну асамблею, яка обере голову уряду і розробить нову Конституцію.

Очікується, що так званий перехідний період в країні триватиме 20 місяців, після чого в Лівії почнуть функціонувати на постійній основі легітимно сформовані органи влади. За словами Гуги, члени Перехідної ради пообіцяли не висувати свої кандидатури на пост президента і депутатів парламенту.

У лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, розколола країну на два табори - контрольований прихильниками Каддафі захід і схід, де перемогла опозиція. Перехідна рада Лівії була створена 27 лютого в Бенгазі. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію про безпольотну зону над Лівією, яка забороняє літакам армії лівійського уряду літати над країною.

Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала завдавати удари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.