ua en ru

Перехід до моделі "зеленої економіки" в Україні пов'язаний з рядом труднощів, - голова української делегації в ПАЧЕС

Не дивлячись на ухвалення документів, необхідних для створення в Україні моделі "зеленої економіки", існує цілий ряд труднощів, що заважають досягненню цієї мети. Про це в ході 37 пленарного засідання Парламентської асамблеї Організації чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) в Києві заявив глава української делегації в ПАЧЕС, заступник голови ПАЧЕС Микола Янковський, передає кореспондент РБК-Україна.

"Верховна Рада підтримує ініціативи уряду і Президента. Результатом такої співпраці стало ухвалення в грудні 2010 року закону про стратегію національної екологічної політики до 2010 року. Вона спрямована на створення перш за все сприятливих податкового, кредитно-інвестиційного клімату для залучення фінансів міжнародних донорів і приватних капіталів в екологічну діяльність, але, на жаль, Україна має цілий ряд труднощів, які гальмують розвиток "зеленої економіки", - підкреслив Янковський.

Він пояснив, що Україна має одну з енергоємних і ресурсовитратних економік, "які вкорінені у минулому". "Технологічна інфраструктура української економіки несе певні погрози для зовнішнього середовища і великою мірою формує негативний імідж нашої держави. Саме тому зрозуміло, що перехід від індустріальної моделі економіки, яка була створена у... середині минулого сторіччя до "зеленої економіки" пов'язаний із значними фінансовими, правовими, організаційними, технічними і технологічними труднощами", - підкреслив глава української делегації в ПАЧЕС.

В той же час він зазначив, що Україна визначила свій шлях розвитку в цьому напрямі "і розуміє тупиковий характер існуючої моделі". За словами Янковського, в Україні є величезний потенціал для створення моделі "зеленої економіки".