ua en ru

Переговори по третьому енергетичному пакету між Росією і ЄС зайшли в глухий кут, - Міненерго РФ

Переговори по третьому енергетичному пакету між Росією і Євросоюзом зайшли в безвихідь, але це не заважає РФ залишатися надійним постачальником енергоносіїв у Європу. Про це заявив глава Міненерго РФ Сергій Шматко, передає Reuters.
"Переговори з Європейською комісією по третьому енергетичного проекту... зайшли в безвихідь", - визнав Шматко.
Третій енергетичний пакет являє собою набір інструкцій у сфері постачань електроенергії і газу, що регламентують питання володіння і використання газопроводів та електромереж. Зокрема, документ передбачає лібералізацію доступу учасників європейського ринку до газотранспортної інфраструктури незалежно від їх розміру і припускає, що продавці газу не можуть володіти газотранспортними мережами.
Одна з цілей документа - диверсифікація джерел отримання енергії і зниження залежності від найбільших постачальників нафти і газу.
Пакет, прийнятий європейськими країнами в 2009 р.припускав, що до березня 2011 р. всі країни Євросоюзу приведуть своє національне законодавство у відповідність із нормами. Однак 18 країн Євросоюзу все ще не виконали взятих на себе зобов'язань, а російська влада відкрито заявили, що третій енергетичний пакет створює проблеми в газовій співпраці ЄС і Росії, що на енергетичному ринку є "Газпром", три чверті експорту якого зараз припадає на Європу.