ua en ru

Переговори щодо іранської ядерної програми завершилися нічим, але будуть тривати, - МЗС РФ

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров прокоментував підсумки переговорів "шістки" міжнародних посередників з представниками Тегераном щодо іранської ядерної програми, які проходили в Женеві, передає російська служба ВВС.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров прокоментував підсумки переговорів "шістки" міжнародних посередників з представниками Тегераном щодо іранської ядерної програми, які проходили в Женеві, передає російська служба ВВС.

За словами міністра, незважаючи на те, що не по усіх деталей вдалося домогтися згоди, "налаштованість на конструктивну роботу присутній".

"Всі згодні з тим, що у нас є основа для спільної роботи для того, щоб спільно визначити параметри вирішення іранської ядерної проблеми на основі виконання тих вимог, які містяться в рішеннях МАГАТЕ, його ради керуючих і резолюціях Ради Безпеки ООН", - заявив Лавров.

Він додав, що була досягнута домовленість про продовження переговорів, а також про те, що "робота буде вестися на основі принципу поетапності та взаємності".

"Це принцип, який російська сторона досить тривалий час просувала, і ось тепер він вже остаточно взято за основу тієї роботи, яка буде вестися по підготовці спільного документа групи "три плюс три" і Ірану. Підкреслю ще раз: наша кінцева мета - забезпечити повне виконання рішень Ради Безпеки ООН і МАГАТЕ", - зазначив Лавров.

Переговори в Женеві проходили три дні, і на останньому етапі до них приєдналися глави зовнішньополітичних відомств США, Франції, Великобританії та Росії.

Спочатку спостерігачі сприйняли це як ознаку того, що сторонам вдасться дійти згоди, але потім глава держдепартаменту США Джон Керрі був змушений визнати, що між "шісткою" і Іраном все ще зберігаються суттєві розбіжності.

Міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус заявив, що переговори в Женеві з врегулювання ядерної проблеми Ірану завершилися без домовленостей.

Нагадаємо, вчора міністр закордонних справ Великобританії Хейг повідомляв, що в переговорах щодо ядерної програми Ірану досягнуті великі результати, проте залишилося вирішити ще ряд важливих питань і те, що у нього немає впевненості в досягненні угоди. Схожу точку зору висловив і міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус.

Переговори щодо ядерної програми між Іраном і 6 світовими державами тривають сьогодні. Нагадаємо, Іран знаходиться під міжнародними санкціями, оскільки керівництво країни відмовилося зупинити свою програму збагачення урану, яка, на думку розвинених країн, має своєю метою розробку ядерної зброї. Іран продовжує заперечувати подібні припущення.