ua en ru

Переговори між РФ і ЄС по газу пройдуть 4 вересня

Переговори на рівні експертів між Росією і Євросоюзом з приводу ціни на газ для України пройдуть 4 вересня. Про це повідомив комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер, передає Reuters.

Зустріч, яка пройде у Брюсселі, Еттінгер назвав "технічною". Він додав, що переговори стануть продовженням зустрічі, що відбулася між комісаром ЄС і міністром енергетики РФ Олександром Новаком у Москві 29 серпня.

За підсумками переговорів 29 серпня було прийнято рішення про проведення тристоронньої зустрічі, у якій візьмуть участь представники Росії, України та ЄС.

Раніше міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан заявив, що у вересневих переговорах його сторона має намір погодитися з компромісним варіантом ціни на російський газ, яку пропонував Євросоюз. Переговори відбудуться 8 вересня в Баку, а після цієї зустрічі буде визначено дату тристоронніх переговорів, повідомив сьогодні Еттінгер.

Тоді ж глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що Єврокомісія найближчим часом запропонує Україні графік погашення боргу перед російському компанією за постачання газу.

Загальний борг України перед "Газпромом" оцінюється в 5,3 млрд дол. Як заявив Міллер, для поновлення поставок газу Україна повинна спочатку погасити борг 1,45 млрд дол. за листопад і грудень 2013 року, а потім домовитися про розстрочення та часткову оплату поставок за квітень, травень і червень 2014 року.

16 червня 2014 р. "Газпром" оголосив про переведення поставок в Україну в режим передоплати. Із середини червня "Нафтогаз України" отримує російський газ тільки в оплачених обсягах. Де-факто постачання російського газу на Україну припинені.