ua en ru

Переговори між Придністров'ям, Молдовою, Україною, Росією, США, ОБСЄ і ЄС пройшли безрезультатно

До чергового раунду переговорів у форматі "5 +2" (Придністров'я, Молдова, Україна, Росія, США, ОБСЄ та ЄС), які в закритому режимі пройшли у м. Львів 18-19 лютого 2013 р., сторони підготували пропозиції щодо вирішення "економічних, транзитних, транспортних та інших питань". Однак жодного документа так і не було підписано. Про це пише "Комерсант-Україна".

По закінченні зустрічі учасники не могли приховати свого розчарування. "Перш за все я розчарована відсутністю політичних лідерів Молдови і Придністров'я", - заявила журналістам представник ОБСЄ в Молдавії Дженніфер Браш.

Про несподіваний відмову Тирасполя від ініційованої Києвом зустрічі прем'єр-міністра Молдови Влада Філата і президента Придністровської Молдавської республіки (ПМР) Євгена Шевчука стало відомо за тиждень до початку переговорів у Львові. За інформацією "Комерсант", в ході що відбулася напередодні в посольстві України в Кишиневі зустрічі політичних представників сторін Ніни Штанскі і Євгена Карпова придністровська сторона повідомила, що виступає проти проведення переговорів.

У МЗС ПМР таке рішення пояснюють непослідовністю Молдавії в переговорах по протоколу про свободу пересування, який планувалося підписати у Львові. У Тирасполі кажуть, що на завершальному етапі роботи над документом молдавська сторона змінила свою позицію з низки питань і внесла нові пропозиції, кардинально міняють суть вже погоджених положень. За даними "Комерсант", на минулому тижні молдавська сторона дійсно передала представникам Тирасполя документ зі своїм баченням технічних процедур, зокрема, стосуються реєстрації придністровських автомобілів. Придністровська сторона пропозиціям Кишинева чинила опір.

Не приховують розчарування і в Києві, де придністровське врегулювання називали пріоритетом українського головування в ОБСЄ, про що неодноразово заявляв глава МЗС України Леонід Кожара. За словами в. о. директора департаменту інформаційної політики МЗС Євген Перебийніс, в Києві до останнього моменту сподівалися, що зустріч відбудеться, однак "на сьогоднішній день придністровська сторона до неї не готова".

Співрозмовники "Комерсант" не сумніваються, що справжні причини демаршу Тирасполя пов'язані з позицією Москви, яка негативно сприйняла ініціативу українського головування в ОБСЄ і ревно ставиться до будь-яких неузгодженим з нею кроків, що стосуються придністровського врегулювання. "Швидше за все відмова пов'язана з тим, що у Львові Захід і Україна готували масштабний наступ на позиції Придністров'я. Очевидно, деяка інформація про це стала доступною керівництву ПМР", - сказав директор тираспольського НДІ стратегічного аналізу і прогнозування Ілля Галінський.

Експерт не виключає, що підтримуючим Молдавію західним посередникам вдалося перетягнути Україну на свій бік.

"Було поставлено завдання: не звертаючи уваги на позицію Тирасполя і Москви, домогтися обговорення у Львові політичних питань", - упевнений пан Галінський. Присутність при цьому президента ПМР означало б для нього втрату обличчя, переконаний експерт.

Читайте також: Міністри закордонних справ ЄС обговорять Східне партнерство у Гданську