ua en ru

Передова група спостерігачів ЛАД прибула до Сирії

Передова група спостерігачів Ліги арабських держав (ЛАД) прибула до Сирії, повідомляє "Сіньхуа". Ініціатива з наглядовою місією довгий час блокувалася Сирією, оскільки керівництво вважало подібний крок за втручання у внутрішні справи держави. Проте під тиском санкцій Дамаск пішов на поступки, а саме, 19 грудня 2011 р. в Каїрі між республікою і панарабською організацією було підписано угоду про допуск делегації ЛАД на територію країни.
У заяві ЛАД з приводу початку роботи групи повідомляється, що її учасники займуться моніторингом ситуації з безпосереднього виконання мирних ініціатив, прийнятих раніше режимом Башара Асада. Разом з тим, генеральний секретар організації Набіль аль-Арабі повідомив, що про скасування або припинення санкцій відносно Сирії мова поки не йде.
Варто відзначити, що, разом зі звинуваченнями Асада в кривавих розправах над власним народом, навіть в західній пресі з'являються повідомлення про активні дії терористичних груп на території країни.
Крім того, до учасників незаконних збройних формувань починають примикати військовослужбовці країни. Даний факт пояснюється тим, що солдати і молодші офіцери найчастіше є мусульманами-суннітами, тоді як вищий склад командування представлений алавітами. При цьому радикальні сунніти - найбільш значуща опозиційна сила, і на цьому грунті виникає не стільки політичний конфлікт, скільки релігійний.
Нагадаємо, з березня 2011 р. в Сирії продовжуються масові заворушення і збройні виступи проти уряду країни. Протестувальники вимагають відставки Асада і проведення реформ. Влада пішла на низку поступок опозиції, проте керівники опозиції під різними приводами відмовляються йти на зближення з владою і встановлення мирного діалогу. Раніше ЛАД припинила членство Сирії і ввела відносно держави низку економічних санкцій.