ua en ru

Передача в концесію шахт не рятує вугільну галузь України, - Кілінкаров

Вугільна галузь України перебуває в патовій ситуації, тому передача в концесію не врятує підприємства і позбавляє шахтарів пільг. Про це в ході онлайн конференції в РБК-Україна заявив глава комітету з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики, народний депутат від фракції КПУ Спірідон Кілінкаров.

"Тільки в Луганській області за останні роки було закрито 48 шахт. Тисячі і тисячі людей втратили робочі місця. Тоді це була вимога МВФ ... Фактично знищили галузь. На сьогодні склалася патова ситуація у зв'язку з кризою, яка є. Вугілля сьогодні не викуповують, підприємства в тій же Луганській області затарені вугіллям", - заявив він.

За його словами, на даний момент в концесію передають прибуткові підприємства. Однак останні приклади показали, що концесія призводить до суттєвих негативних соціальних наслідків: "Власник обіцяє спочатку зберегти всі пільги. Але людей в підсумку без їх відома позбавляють їх трудових книжок, вони позбавлені колосальних гарантій".

Кілінкаров вважає, що у вугільній галузі відсутня ефективна державна програма: "Потім її відновити буде неможливо. У держави просто не буде коштів для цього".

Читайте також: Кабмін затвердив перелік об'єктів ПЕК, які можуть надаватися в концесію.