ua en ru

Пентагон поклав відповідальність за авіаудар по КПП Пакистану на військових США

Відповідальність за авіаудар ВПС НАТО з тимчасового табору пакистанських прикордонників на кордоні з Афганістаном, у результаті якого загинули 24 людини і 13 отримали поранення, несе спільна американо-афганська група управління спеціальними операціями.
До такого висновку за підсумками своєї роботи прийшли слідчі Міністерства оборони США, передає Associated Press з посиланням на американські ЗМІ.
Фахівці Пентагону встановили, що задіяні в операції коаліційні війська не передбачили можливість базування в районі пакистанських військових. За їх даними, після атаки бойовиків-талібів на американо-афганський спецназ коаліційні сили викликали авіапідтримку, і ВПС альянсу провели атаку на два тимчасових табори пакистанських прикордонників, яких вони прийняли за екстремістів.
Автори доповіді також встановили, що солдат армії США надав пакистанській стороні невірні дані про цілі удару ВПС коаліції, в результаті чого в Ісламабаді не змогли оперативно визначити, що атаці піддалися їх військові.
Нагадаємо, атака авіації НАТО, в якій були задіяні вертольоти Apache і винищувачі, на солдатів двох прикордонних блокпостів армії Пакистану в м. Салала (область Байзай, агентство Моманд), в 2,5 км від афгано-пакистанського кордону, тривала протягом двох годин.
При цьому, за словами представника армії Пакистану генерал-майора Атхар Аббаса, ВВС альянсу продовжували обстрілювати прикордонників навіть після того, як пакистанські військові закликали коаліційні сили припинити атаку.
Після інциденту пакистанська влада вирішила переглянути низку аспектів співпраці з США, НАТО та Міжнародними силами сприяння безпеці в Афганістані (ISAF). Зокрема, Ісламабад перекрив один з маршрутів, по якому здійснюється постачання військ міжнародної коаліції.
Пакистан також вимагав від США залишити авіаційну базу в Шамсі, яку американські спецслужби використовували для проведення атак з використанням безпілотних літальних апаратів.
Подія викликала хвилю обурення у населення Пакистану, а офіційний Ісламабад відмовився від участі у міжнародній конференції з Афганістану в Бонні (Німеччина).