ua en ru

Пенсійний фонд Швеції позбувся своєї частки у "Газпромі"

Пенсійний фонд Швеції позбувся своєї частки у "Газпромі" Фото: Швеція продала свою частку в "Газпромі" (gazprom.ru)

Фонд продав 0,07% належних йому акцій компанії

Державний пенсійний фонд Швеції АР7 продав свої частки у шести компаніях, включаючи російський "Газпром". Про це пише Deustche Welle.

За даними видання, фонд звинуватив зазначені компанії в порушенні Паризької угоди про захист клімату. Крім того, відомство також продало свої частки у канадській TransCanada і американських ExxonMobil, Entergy, Southern Corp. і Westar.

У документі пояснюється, що американські компанії боролися проти введення законодавства про захист клімату у США, а канадська - будувала великі трубопроводи в Північній Америці. Що стосується "Газпрому", то претензії до нього пов'язані з розвідкою нафти в Арктиці.

АР7 - єдиний державний учасник ринку формування накопичувальної пенсії в Швеції. За даними на квітень 2016 року, йому належало 0,07 акцій в "Газпромі".

"Газпром" не відповів на запит Reuters з приводу рішення шведського фонду. ExxonMobil заявив, що компанія не згодна з діями АР7, який не повідомив їй про своїх критеріях оцінки діяльності. У компанії Entergy висловили жаль у зв'язку з рішенням шведської пенсійного фонду, зазначивши, що причини цього кроку виглядають необґрунтованими.

Нагадаємо, суд вирішив стягнути з "Газпрому" частину дивідендів на сплату штрафу АМКУ.