ua en ru

Печерський суд необхідно ліквідувати і створити новий, - Петренко

Міністр юстиції України Павло Петренко переконаний, що для очищення судової влади необхідно обмежити імунітет суддів, а Печерський районний суд Києва, судді якого виносили неправосудні рішення, ліквідувати. Таку думку міністр висловив у четвер в ефірі телеканалу ICTV.

Він розповів, що на сьогоднішній день є ряд представлень до Вищої ради юстиції щодо звільнення суддів, а Генеральна прокуратура почала активні дії по розслідуванню кримінальних проваджень стосовно тих суддів, які виносили неправосудні рішення.

"Для мене це дуже чутливе питання - щоб ці люди нарешті понесли відповідальність... Думаю, що Україна повинна пройти повне очищення судової системи. Ми бачимо суддів, які, прикриваючись імунітетом, намагаються уникнути кримінальної відповідальності", - повідомив Петренко.

Він нагадав, що Верховна Рада прийняла закон "Про справедливий суд", який надає можливість залучати до відповідальності суддів.

"Другим кроком має стати обмеження їх імунітету", - заявив міністр, додавши при цьому, що це можливо завдяки єдиній позиції в даному питанні глави держави, парламенту і уряду.

Петренко уточнив, що обмеження імунітету повинно дозволити залучати до відповідальності тих суддів, які скоюють злочини. "У них не може бути якогось імунітету від кримінального злочину".

"Переконаний, що суддівська лобі в цей раз не переможе", - сказав глава Мін'юсту в контексті високих шансів на прийняття законно закону в парламенті. Уроком для всього суддівського корпусу, за словом міністра, має стати ліквідація Печерського районного суду. "Якщо мова йде про Печерському суді, держава повинна показати, що ці одіозні судді повинні понести відповідальність", - сказав міністр.

Він зазначив: "Печерський суд є уособленням проблем всього правосуддя, це сконцентровано в одному місці. І я переконаний, що цю інстанцію, цей орган необхідно ліквідувати. І такі повноваження зараз є у президента згідно з новим законом".

За словами Петренка, після ліквідації Печерського районного суду необхідно створити новий суд і на підставі публічного конкурсу обрати суддів цього суду.

Судді Печерського райсуду, щодо яких розслідуються кримінальні провадження за винесення неправосудних рішень, повинні бути притягнуті до відповідальності і отримати вироки за скоєні ними злочини. "Це буде сигнал суддя, що треба керуватися законом, а не грошовими знаками або своїми примхами", - заявив міністр юстиції.