ua en ru

Паводки в Україні: підтопленими залишаються понад 100 домогосподарств

Паводки в Україні: підтопленими залишаються понад 100 домогосподарств Фото: підтоплення (dsns.gov.ua)

В Охтирці вода зійшла повністю

Унаслідок інтенсивного сніготанення по Україні станом на 15:00 у вівторок, 3 квітня, підтопленими залишаються 113 домогосподарств та 45 житлових будинків. Наразі рятувальники надають допомогу населенню, що страждає через підтоплення власних домогосподарств, йдеться в повідомленні Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) в Україні.

Чернігівська область

У Чернігові по вул. Гонча та в садовому товаристві "Заріччя" водами р. Стрижень залишаються підтопленими 21 домогосподарство (було 74) та 5 житлових будинків.

Особовим складом ДСНС тимчасово відселено 7 осіб. Спостерігається зменшення рівня води в басейні р. Стрижень в межах 25 см за добу.

У с. Новоселівка залишаються підтопленими 2 домогосподарства (було 20). Вода зійшла, до 18:00 год. 3 квітня 2018 року планується завершення робіт по відкачці води.

У с. Старий Білоус в зв’язку з підняттям рівня води в р. Білоус підтоплено 90 домогосподарств (40 житлових будинків) та декілька сотень дачних ділянок на орієнтовній площі 10 га (остаточна кількість встановлюється) в садових товариствах. Відкачування води з домогосподарств є недоцільним. Загалом евакуйовано 27 чоловік з підтоплених дачних ділянок.

Сумська область

В Охтирці вода повністю зійшла, залишаються підтопленими чотири підвали житлових будинків.

Прогнози

За прогнозом Українського Гідрометцентру, 3-6 квітня спостерігається продовження розвитку весняного водопілля з подальшим підйомом рівнів води:

  • на лівих притоках Середнього Дніпра 0,6-1,0 м з виходом води на заплаву (Сумська, Полтавська, Дніпропетровська обл.);
  • на рiчках басейну Прип'ятi на 0,1-0,5 м з подальшим затопленням заплавних територiй та початкового затоплення окремих господарських споруд у Ратнiвському районі Волинської обл.;
  • на р. Дунай, м. Вилкове (Одеська обл.) зберігатимуться небезпечні рівні води в межах 160-170 см.
  • на Закарпатті очікується формування максимальних рівнів чергової хвилі водопілля з підйомом рівнів води над поточними відмітками без негативних наслідків.
  • на річках Луганської обл. очікується подальший підйом рівня води на 0,3-0,8 м за добу та збільшення шару води на заплавах річок. Можливе підтоплення населених пунктів близько розташованих до р. Деркул.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що через підтоплення окремих населених пунктів в зв’язку з підняттям рівня грунтових вод на багатьох річках країни, в місті Охтирка станом на ранок 3 квітня були підтопленими 98 домогосподарств та чотири житлових будинки.