ua en ru

Павлоградський хімічний завод приступив до утилізації протипіхотних мін ПФМ-1

Державне підприємство "Павлоградський хімічний завод" приступило до утилізації протипіхотних мін ПФМ-1. Про це повідомляє Державне космічне агентство. "Україна почала реальне виконання своїх міжнародних зобов'язань щодо повної ліквідації на своїй території запасів протипіхотних мін типу ПФМ-1 в рамках конвенції про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення (Оттавська конвенція)", - йдеться в повідомленні.

Утилізація протипіхотних мін ПФМ-1 буде здійснюватися шляхом їх спалювання при високих температурах в спеціальній термічній печі з допалюванням і нейтралізацією продуктів згоряння. Виробнича потужність печі термічної обробки дозволяє утилізувати 1,1 млн мін ПФМ-1 в рік.

У 2010 р. Павлоградський хімічний завод за кошти державного бюджету розпочав модернізацію печі термічної утилізації відходів спецвиробництва. У 2011 р. завдяки фінансовій допомозі в обсязі 1 млн дол. від Норвегії ці роботи вдалося завершити. У Брюсселі 21 вересня 2011 р. укладено імплементаційну угоду між Кабінетом міністрів України та НАТО з матеріально-технічного забезпечення і обслуговування щодо утилізації стрілецької зброї і легких озброєнь, звичайних боєприпасів і протипіхотних мін типу ПФМ-1.

Протягом 3,5 років планується утилізувати 3 млн мін ПФМ-1, у 2013 р. - 166 тис. 167 мін.

Читайте також: Павлоградський хімзавод домовився з Міноборони і НАТО про утилізацію 3 млн протипіхотних мін