ua en ru

Павлоградський хімзавод домовився з Міноборони і НАТО про утилізацію 3 млн протипіхотних мін

Павлоградський хімічний завод домовився з Міністерством оборони України й НАТО про утилізацію 3 млн протипіхотних мін. Інформацію про це радіо "Свобода" підтвердили на підприємстві.

За даними підприємства, тристороння угода укладена між Міністерством оборони України, Агентством НАТО з матеріально-технічного забезпечення і постачання й державним підприємством "Науково-виробниче об'єднання "Павлоградський хімічний завод".

Програма утилізації, розрахована на кілька етапів, має бути реалізована до кінця 2014 р., уточнили Радіо Свобода на підприємстві.

Як повідомили на заводі, на 1 лютого 2013 р. агентство НАТО з матеріально-технічного забезпечення і постачання підтвердило виділення заводові 100 тис. євро на початок робіт з утилізації протипіхотних мін ПФМ-1.

За інформацією підприємства, раніше на кошти у розмірі 1 млн дол., виділені як гуманітарна допомога урядом Королівства Норвегія, на печі термічної обробки заводу змонтовано обладнання для утилізації тепла від вогневого знешкодження продуктів згорання мін і обладнання для сухого очищення викидів шкідливих речовин. Наразі коштом Міністерства оборони США будується ще одна піч для утилізації протипіхотних мін, яку планують ввести в експлуатацію у травні 2013 р.

На Павлоградському хімічному заводі (Днепропетровская обл.) утилізують боєприпаси, які залишились із часів СРСР і звезені з усієї України. Проект частково фінансують США.

За домовленостями у рамках програми НАТО "Партнерство заради миру", Павлоградський хімзавод взявся утилізувати 15 тис. т боєприпасів та майже 10 млн протипіхотних мін. Наприкінці 2012 р. на Павлоградському хімічному заводі утилізували п'яту частину всього накопиченого ракетного палива.