ua en ru

Пауза, взята керівництвом України у взаєминах з ЄС, абсолютно виправдана, - експерти

Пауза, взята керівництвом України в переговорах щодо підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, абсолютно виправдана. Об це заявив політолог Кость Бондаренко, коментуючи слова віце-прем'єра Юрія Бойка про те, що Київ не може підписувати угоду з ЄС, не отримавши компенсації на втрати з-за ускладнення відносин з країнами СНД.

"Протягом двох останніх тижнів Україна посилала меседжі: нам потрібна фінансова допомога, нам потрібні буферні і пом'якшувальні проекти. Європа відповідала: не ми, а ви до нас приєднаєтеся, тому ми ще вирішимо, чи потрібно нам! Така була зарозуміла позиція, в тому числі, і за необхідності підняття тарифів. Економісти можуть прорахувати всі ризики підвищення тарифів, я можу сказати про політичну позицію, наслідки. Це спричинило б просто ненависть народу, кількість прихильників тієї ж євроінтеграції після такого різкого стрибка тарифів зменшилася б у рази. Тому ці слова Бойко прагматичні", - сказав Бондаренко.

З політологом погоджується і аналітик енергетичного ринку Дмитро Марунич.

"Я можу сказати, що однозначно Україні потрібно торгуватися: не тільки з Росією, але і з ЄС, з МВФ. Таке різке підвищення тарифів без компенсаторів призвело б до різкого зриву платежів, це призвело б до ще більшої гіршій ситуації в нафтогазовому комплексі. Потрібно знайти однозначно гроші, тому слова Бойко зважені. В іншому випадку це призвело б до дуже негативних наслідків у галузі", - пояснює Марунич.

Нагадаємо, що віце-прем'єр Юрій Бойко заявив, що Україна не отримала чіткого сигналу від Євросоюзу компенсації втрат із-за ускладнень відносин з країнами СНД.

"Щомісяця, починаючи з серпня цього року, наша країна почала втрачати 15-20 тис. робочих місць, і приблизно 30-40 млрд грн торговельного обороту було втрачено за цей період", - сказав він.

Крім того, уточнив Бойко, МВФ висунув неприйнятні для Києва умови отримання нового кредиту.
"Ключова вимога МВФ, яке було висловлено в останньому реченні МВФ - це підвищення тарифів на комунальні послуги на 40%. Позиція президента країни, що ми не можемо перекладати умови кабального контракту, який був підписаний попереднім урядом, на плечі наших людей", - зазначив віце-прем'єр.