ua en ru

ПАРЕ припинила всі контакти з владою Білорусі.

Парламентська Асамблея Ради Європи (ПАРЕ) припинила з парламентом Білорусі і урядовими органами республіки всі контакти. Як йдеться в обнародуваній сьогодні резолюції ПАРЕ, таке рішення ухвалене у зв'язку з останніми подіями в країні: були приведені у виконання смертні вироки, винесені двом громадянам Білорусі, передає РБК. Як наголошується в резолюції асамблеї, Білорусь демонструє "відсутність прогресу" по відношенню до стандартів Ради Європи і "відсутність політичної волі" з боку влади по дотриманню цінностей організації. Незгоду з позицією ПАРЕ по відношенню до Білорусі виразив глава російської делегації в ПАРЕ Костянтин Косачов, сказавши, що обмеження контактів є "помилковим" рішенням.

"Асамблея засуджує страти Андрія Жука і Василя Юзепчука, приведені у виконання в березні 2010 р. в умовах повної секретності і в час, коли комісія ООН з прав людини вимогала відстрочення у виконанні страти в очікуванні вивчення цих справ", - йдеться в документі.

ПАРЕ також виразила жаль з приводу відсутності міжнародних спостерігачів на місцевих виборах, що пройшли в квітні, і занепокоєння положенням польської меншини в Білорусі.

В той же час ПАРЕ заявила, що "готова проводити послідовний діалог з білоруською владою у разі позитивних змін".