ua en ru

ПАРЄ вважає загальну атмосферу в Україні сприятливою для демократичних виборів Ради

Делегація Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка відвідала Україну 7-8 жовтня 2014 р., відзначає, що, незважаючи на збройний конфлікт, загальна атмосфера в ході виборчої кампанії напередодні дострокових виборів Верховної Ради є сприятливою для демократичних виборів.

Делегація Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка відвідала Україну 7-8 жовтня 2014 р., відзначає, що, незважаючи на збройний конфлікт, загальна атмосфера в ході виборчої кампанії напередодні дострокових виборів Верховної Ради є сприятливою для демократичних виборів. Про це повідомляє прес-служба ПАРЄ.

"Передвиборча кампанія ведеться в дуже складних обставинах, у зв'язку з триваючою війною в східній частині України та незаконною анексією Криму Російською Федерацією. Делегація розуміє рішення провести дострокові вибори і вражена зусиллями, що робляться з метою забезпечити можливість для якомога більшого числа людей взяти участь у виборах, в тому числі для внутрішньо переміщених осіб", - відзначають в ПАРЄ.

Також в ПАРЄ підкреслюють широкий спектр плюралістичних ЗМІ в Україні.

Повідомляється, що за словами співрозмовників делегації, в країні значно покращилися умови для вільного і рівного доступу політичних партій в рамках виборчої кампанії до ЗМІ, особливо на державних телеканалах.

Водночас делегацію ПАРЄ поінформували про збереження проблеми відсутності прозорості у питанні приналежності ЗМІ, зосереджених у руках багатих людей. Тому делегація вітає законопроекти, спрямовані на боротьбу з цим.

При цьому делегація закликає всі зацікавлені політичні сторони взяти на себе "важку відповідальність" в ході виборчої кампанії в умовах воєнного конфлікту, а також закликає всіх громадян України взяти активну участь в них, щоб "гарантувати, що новообрана Верховна Рада має повноваження для реалізації програми реформ".

Раніше повідомлялося, що ПАРЄ висловлює жаль з приводу того, що Рада так і не змогла прийняти зміни до виборчого законодавства до дострокових виборів.

Нагадаємо, за даними соцопитування, У виборах до Верховної Ради готові прийняти участь понад 64% виборців.