ua en ru

ПАРЄ: Опозиції і парламентській більшості Україні необхідно досягти компромісу щодо ухвалення закону про вибори нардепів

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) вважає за необхідне, щоб опозиція та парламентська більшість змогли досягти компромісу у питанні прийняття закону про вибори народних депутатів. Про це на сьогоднішній прес-конференції заявила співдоповідач щодо України в ПАРЄ, член моніторингового комітету ПАРЄ Марієтта де Пурне-Лундін, передає кореспондент РБК-Україна.
"Ми завжди наголошували - мати компроміс, знайти компроміс між інтересами більшості, партіями, які знаходяться при владі та опозицією, тобто (інтересами) меншості. Дуже важливо мати консенсус", - сказала Марієтта де Пурне-Лундін.
Вона вважає, що при підготовці виборчого законодавства політичним гравцям варто думати не про те, що краще для їх партій, "а про те, що краще для України і для народу".
Співдоповідач щодо України в ПАРЄ висловила сподівання, що члени робочої групи, яка утворена у Верховній Раді задля розробки проекту закону про вибори народних депутатів України, розроблять те законодавство, яке найкраще відповідає вимогам України.
Крім того Марієтта де Пурне-Лундін зазначила, що такі речі, як 5% прохідний бар'єр, а також заборона на участь у парламентських виборах політичних блоків можуть створити великі проблеми, "тому що дуже багато голосів виборців залишаться за бортом".
В той же час вона нагадала, що для української влади ще є можливість і час вжити заходів, щоб виправити ситуацію і дотриматись раніше взятих на себе зобов'язань перед ПАРЄ щодо виборчого законодавства.