ua en ru

Парубій закликав світову спільноту покарати РФ за застосування хімзброї

Парубій закликав світову спільноту покарати РФ за застосування хімзброї Фото: Андрій Парубій (РБК-Україна)

Спікер ВР наголосив, що до місця викидів газу у Криму необхідно направити моніторингову місію

Спікер Верховної ради України Андрій Парубій закликав світову спільноту засудити та покарати Російську Федерацію (РФ) за застосування хімічної зброї по усьому світу. Про це він сказав під час ранкового пленарного засідання парламенту, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, Парубій наголосив, що до місця викидів газу у Криму необхідно направити моніторингову місію, яка б могла дати ефективну оцінку екологічної катастрофи, а також визначити реальну загрозу для всього регіону.

"Якщо моніторингова комісія не буде допущена до окупованого Криму, я вважаю, що ми як Верховна рада України повинні визнати, що ця катастрофа - ще один факт хімічної атаки, здійснена російськими окупантами в Криму, яка також спрямована проти українських громадян", - підкреслив очільник парламенту.

Він закликав усі країни світу засудити дії РФ.

"Закликаю усі країни світу засудити та покарати державу-терориста Росії за застосування хімічної зброї по всьому світу - і в Сирії, і в Великобританії, і в Україні. Світ має бути захищений, а зло – покаране", - підсумував Парубій.

Нагадаємо, у Херсонській області госпіталізували в обласну лікарню 15 дітей з підозрою на хімічне отруєння в результаті викидів шкідливих речовин на заводі "Кримський титан", який знаходиться на анексованому Росією півострові.

Відзначимо, 27 серпня на півночі Криму стався викид в атмосферу невідомої речовини. Також повідомлялося, що у зв'язку з ризиком екологічної катастрофи "Кримський титан" призупиняє виробництво, а дітей евакуюють з Армянська.

У свою чергу українська розвідка повідомила, що підрозділи Збройних сил РФ в серпні проводили в анексованому Криму стрілянини в районах розташування відстійників відходів хімічного виробництва титанового і содового заводів. Крім того, на адмінкордоні з Кримом зафіксовані перші випадки отруєнь прикордонників, які працюють у безпосередній близькості від заводу "Кримський титан".

Крім того, як повідомляло РБК-Україна, омбудсмен Людмила Денисова звернулася до директора Програми ООН з навколишнього середовища Еріку Солхейму і директору та регіональному представнику Європейського офісу Програми ООН з навколишнього середовища Яну Дусику через ситуацію в окупованому Армянську.

Зокрема, вона розповіла, що жителі Криму скаржаться, що на дахах будинків, металевих предметах і в квартирах утворився маслянистий наліт жовтуватого відтінку, а в повітрі стоїть стійкий запах кислоти, який заважає дихати. Омбудсмен підкреслила, що окупаційна влада Криму приховують реальний рівень екологічної небезпеки.