ua en ru

Партія "Громадянська позиція": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019

Партія "Громадянська позиція": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019 Колаж РБК-Україна

Партію "Громадянська позиція" на виборах до Верховної ради очолить Анатолій Гриценко

Політична сила "Громадянська позиція" братиме участь в парламентських виборах 2019, які відбудуться 21 липня. Останні новини, рейтинги партії та актуальні дані соцопитувань - в матеріалі РБК-Україна.

Список партії "Громадянська позиція"

В ході з'їзду партії "Громадянська позиція" 10 червня були представлені кандидати в депутати від політисили:

  1. Анатолій Гриценко, лідер політичної сили;
  2. Дмитро Добродомов, лідер партії "Народний контроль";
  3. Микола Томенко, лідер партії "Рідна країна";
  4. Микола Катеринчук, лідер Європейської партії України;
  5. Марина Соловйова, адвокат і громадський діяч;
  6. Віктор Трепак, генерал;
  7. Олександр Савченко, банкір і меценат;
  8. Єгор Фірсов, нардеп;
  9. Анатолій Забарило, секретар Львівської міськради;
  10. Петро Ландяк, депутат Тернопільської міськради;
  11. Микола Ладовський, депутат Заболотівська сільської ради.

Рейтинг партії "Громадянська позиція" на виборах до Верховної ради 2019

Опитування 6-10 липня

Соціологічне опитування було проведено групою "Рейтинг" у період 6-10 липня 2019 року. Згідно з отриманими даними, партія "Громадянська позиція" має 1,4% підтримки респондентів (серед тих, хто визначився і точно йде на вибори). До першої п'ятірки рейтингу увійшли: "Слуга народу" (47%), "Опозиційна платформа - За життя" (11,6%), "Європейська солідарність" (8,2%), "Голос" (6,6%), "Батьківщина" (6,4%).

Опитування 25 червня-7 липня

КМІС опублікував результати дослідження передвиборчих симпатій українців з 25 червня по 7 липня. Партія "Громадянська позиція" в рейтингу набрала 1,8% підтримки респондентів. Лідирує в рейтингу "Слуга народу", на другому місці - "Опозиційна платформа - За життя", також 5% прохідний бар'єр долають "Європейська солідарність" і ВО "Батьквщіна".

Які партії проходять до парламенту: рейтинг

Опитування 28 червня-4 липня

В опитуванні від Українського інституту соціальних досліджень ім. Яременка і Центру "Соціальний моніторинг" за період 28 червня - 4 липня партія "Громадянська позиція" набрала 3,4% голосів. Лідером рейтингу стала партія "Слуга народу" (41,6%). Прохідний бар'єр також долають "Опозиційна платформа - За життя" (13,7%), "Європейська солідарність" (8,5%), "Батьківщина" (7,7%), "Голос" (7,5%).

Опитування 29 червня-3 липня

За даними опитування групи "Рейтинг" від 29 червня - 3 липня, рівень підтримки партії Анатолія Гриценка "Громадянська позиція" склав 2,4%. У першій п'ятірці рейтингу: "Слуга народу" (42,3%), "Опозиційна платформа - За життя" (13,4%), "Європейська солідарність" (8,3%), "Голос" (7,2%) і "Батьківщина" (7,2%).

Опитування 13-23 червня

Соціологічна група "Рейтинг" у період 13-23 червня провела передвиборне опитування на замовлення Міжнародного Республіканського Інституту (IRI). Партія "Громадянська позиція" набрала 1% голосів респондентів (серед тих, хто піде на вибори і визначився, за кого голосувати). Перше місце в рейтингу у "Слуги народу". У Раду також можуть пройти партії: "Опозиційна платформа - За життя", "Голос", "Європейська солідарність", "Батьківщина".

Социологи обнародовали еще один рейтинг партий перед выборами

Опитування 13-21 червня

Згідно з результатами соцдослідження фонду "Демократичні ініціативи" та Центру Разумкова, партію Гриценко підтримують 4,1%. Таким чином, "Громадянська позиція" займає 7 місце в рейтингу партій перед достроковими виборами в Раду.

Опитування 20-24 червня

За даними опитування "Рейтингу", "Громадянська позиція" набирає 1,7% голосів. Цього не достатньо для того, щоб пройти в парламент - прохідний бар'єр становить 5%.

Опитування 13-21 червня

Згідно з результатами опитування, яке провели "Соціальний моніторинг" та Український інститут соцдосліджень ім. Яременко, "Громадянську позицію" підтримують 4,5% респондентів. Цей результат піднімає партію з 7 на 6 місце в рейтингу.

Партія "Громадянська позиція": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019

Опитування 8-12 червня

За "Громадянську позицію" готові проголосувати 2,2% респондентів згідно з результатами опитування "Рейтингу". Таким чином, партія Гриценко не долає прохідний бар'єр в Раду, а в рейтингу партій розташувалася на 7 позиції.

Партія "Громадянська позиція": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019

Опитування 6-9 червня

За даними опитування, яке було проведене соцгрупи "Рейтинг" з 6 по 9 червня, партія Анатолія Гриценка "Громадянська позиція" набирає 2,4% голосів. Цей результат помістив політсилу на 7 позицію в рейтингу.

Партія "Громадянська позиція": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019

Опитування 26 травня - 7 червня

Партія Анатолія Гриценка, за результатами опитування КМІС, займає дев'яте місце в рейтингу політичних партій з підтримкою 1,8% респондентів. Для того, щоб пройти в парламент у партії повинна бути підтримка не менше 5%.

Партія "Громадянська позиція": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019

Опитування 29 травня - 3 червня

За даними опитування групи "Рейтинг", партія "Громадянська позиція" посідає сьоме місце в рейтингу політсил. За партію Гриценка мають намір проголосувати 3% респондентів.

Партія "Громадянська позиція": свіжий рейтинг на парламентських виборах 2019

Опитування 16-21 травня

За даними опитування соціологічної групи "Рейтинг", політична партія "Громадянська позиція" на майбутніх виборах до парламенту IX скликання може отримати 2,3% голосів (серед тих, хто має намір йти на вибори і визначився за кого голосуватиме). Серед усіх опитаних рівень підтримки даної партії складає 1,8%.

Рейтинги партій на виборах до Верховної Ради 2019

Рейтинги партій на виборах до Верховної Ради 2019 (фото: ratinggroup.ua)

Таким чином, у загальному передвиборчому рейтингу "Громадянська позиція" займає 9 місце. Отриманих голосів, згідно з даними опитування, може виявитися недостатньо для подолання прохідного бар'єру в парламент.

У південних областях за партію "Громадянська позиція" готові голосувати 3% респондентів, на заході - 2%, в центральних і східних областях політсила може отримати 1% голосів на парламентських виборах.

Історія, лідер партії "Громадянська позиція"

У 2008 році Анатолій Гриценко (на той момент народний депутат ВР) створив і очолив громадську організацію "Громадянська позиція".

У лютому 2010 року стало відомо, що партія "Могутня Україна" (що діяла з 2005-го) змінила назву на "Громадянська позиція", а ще через півроку її лідером став Гриценко.

Анатолій Степанович Гриценко працював на посаді міністра оборони України в 2005-2007рр. Тричі балотувався на президентську посаду як кандидат від партії "Громадянська позиція" (в 2010 набрав 1,2%, в 2014 - 5,4%, в 2019 - 6,91% голосів).

Анатолій Гриценко - лідер "Громадянської позиції" Анатолій Гриценко - лідер "Громадянської позиції" (фото: РБК-Україна)

У 2012 році до складу "Громадянської позиції" увійшла "Українська партія", а її глава Ігор Насалик став заступником голови об'єднаної політсили.

Перед виборами до Верховної ради в 2012 році "Громадянська позиція" Анатолія Гриценка разом з "Фронтом змін", "Народним рухом України", "Народною самообороною" та ін. увійшли до "Об'єднаної опозиції", створеної на базі Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина". У підсумку, "Батьківщина" отримала 25,54% голосів і пройшла в парламент.

У 2013 році відбувся об'єднавчий з'їзд "Батьківщини", проте "Громадянська позиція" не приєдналася до партії. У лютому 2014 року Гриценко вийшов з фракції ВО "Батьківщина" в Раді.

Результат партії "Громадянська позиція" на парламентських виборах в 2014 році

На позачергових виборах до Верховної Ради VIII скликання, які відбулися восени 2014 року, партія "Громадянська позиція" приймала участь в союзі з фракцією "Демократичний альянс".

За результатами голосування, політична сила отримала 489 523 голосів (3,1%), чого було недостатньо для проходження в парламент.