ua en ru

Парламентарії ЄС просять Єврокомісію засудити будівництво газопроводу Nord Stream 2

Парламентарії ЄС просять Єврокомісію засудити будівництво газопроводу Nord Stream 2 Фото: Єжи Бузек

Будівництво газопроводу Nord Stream 2 не узгоджується з правилами енергетичної безпеки ЄС

Парламентарії Європейського Союзу просять Єврокомісію засудити будівництво газопроводу Nord Stream 2. Зокрема, Європарламент направив в Єврокомісію лист з вимогою не підтримувати будівництво газопроводу, повідомляє "Польське радіо".

"Згідно з джерелами Польського прес-агентства, у рапорті ЄК, який буде опублікований 18 листопада, міститься лише невелика згадка про газопровод. Єврокомісари пишуть про те, що будівництво Nord Stream 2 збільшить можливості поставок газу з Росії до ЄС, а також нагадують, що газопровід повинен діяти згідно з європейськими нормами, що стосуються тендерів, екологічних вимог та антимонопольних законів", - йдеться в повідомленні.

Разом з тим, Європейський парламент зажадав від ЄК більш чітких і строгих формулювань.

Як повідомляється, глава комісії у справах промисловості та енергетики Європарламенту Єжи Бузек надіслав листа з цього питання віце-голові Єврокомісії у справах енергетичного союзу Марошу Шефчовичу і комісарові з питань енергетики Мігуель Каньєте. Лист був написаний від імені євродепутатів всіх ключових фракцій Європарламенту.

"Рапорт Єврокомісії про стан Європейського енергетичного союзу повинен містити чітку декларацію про те, що будівництво газопроводу Nord Stream 2 ніколи не буде підтримано Євросоюзом - ні у фінансовій, ні в будь-якій іншій формі", - повідомив Бузек.

Як повідомляється, парламентарії вимагають, щоб Єврокомісія написала в рапорті про те, що будівництво газопроводу Nord Stream 2 не узгоджується з правилами енергетичної безпеки ЄС, зокрема, з основним законом про диверсифікацію джерел і шляхів постачання енергії.

"Якщо Європейський енергетичний союз має якийсь сенс, Єврокомісія повинна бути проти Nord Stream 2", - заявляв європосол з фракції "Зелені" Клод Турме.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що РФ має намір прокласти газопровід Nord Stream 2 по дну Балтійського моря до Німеччини.